Actualitzat 02/10/2014 12:44

La devolució del 25% de la paga extraordinària als funcionaris es farà en metàl·lic

Antonio Beteta
Foto: EUROPA PRESS/CONGRESO

MADRID, 2 Oct. (EUROPA PRESS)

La devolució als funcionaris del 25% de la paga extraordinària que se'ls va suprimir l'any 2012 es produirà finalment en metàl·lic, i no mitjançant aportacions als seus plans de pensions com es va anunciar inicialment.

   Així ho ha assenyalat el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, durant la seva compareixença davant de la Comissió de Pressupostos del Congrés.

   Segons Beteta, el "treball ben fet per les administracions públiques" els últims anys ha donat al Govern espanyol "un petit marge pressupostari" que es destinarà als treballadors públics, als quals s'abonarà una quarta part de la paga extraordinària del Nadal de fa dos exercicis durant el primer trimestre del 2015.

   "A diferència d'allò anunciat inicialment, la devolució serà en metàl·lic i no en aportacions al fons de pensions, una cosa reclamada i acceptada pels sectors sindicals", ha precisat el secretari d'Estat, que justifica aquest canvi assegurant que així es respecta el "dret" dels funcionaris a "escollir lliurement" si destinen aquests diners a estalvi o a consum.

   En el seu torn de rèplica, Beteta ha rebutjat la "presumpció" que aquesta decisió es pren per evitar una sentencia del Tribunal Constitucional (TC) contra la supressió de la paga extraordinària, i ha defensat que la mesura respon a "un compromís adquirit que quan millorés la situació pressupostària se n'aniria avançant en la devolució".

   Després, en declaracions als mitjans, ha precisat que la intenció del Ministeri és abonar la paga extraordinària "a tot el món" i "si pot ser" ja en la nòmina de gener, tot i que ha reconegut que existeix algun "problema de tipus tècnic" davant d'algunes situacions concretes de funcionaris que han canviat d'administració, s'han jubilat o fins i tot han mort.

ÚLTIMA CONGELACIÓ SALARIAL

   Respecte a la congelació salarial inclosa en el projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2015, Beteta ha expressat la seva confiança que "molt probablement serà l'última que ocorri" i ha recordat en qualsevol cas que la taxa d'inflació és "gairebé neutra".

   Això "mitigarà sens dubte la pèrdua de poder adquisitiu" dels treballadors públics que, a més a més, es beneficiaran --com la resta de ciutadans-- de l'"augment de la renda disponible" que propiciarà la reforma fiscal ja des de la nòmina de gener "per la via de menors retencions".

   Al costat d'aquestes mesures, l'executiu també ha decidit elevar del 10% al 50% la taxa de reposició dels "sectors prioritaris" --Sanitat, Educació, serveis socials, lluita contra el frau fiscal i laboral, i Seguretat-- el que "permetrà reforçar la funció pública" en les àrees "on la societat té més demandes".

COMPRÈN LA FRUSTRACIÓ

   Amb tot, el responsable d'Administracions Públiques comprèn el "sentir i la frustració, fins i tot la sensació d'avorriment" que tenen "molts" treballadors públics després de les "successives" congelacions salarials i altres mesures que els han afectat els últims anys, i ha reconegut que els funcionaris "han patit de manera especial la necessitat d'ajust pressupostari i consolidació fiscal".

   "El Govern espanyol assumeix aquesta realitat i la comprèn, tot i que la crisi exigeix prudència i cautela, ja que l'objectiu de dèficit encara no s'ha complert. Hem fet grans avenços, ens trobem cada vegada més a prop, però encara queda camí per recórrer", ha recordat.

MENYS FUNCIONARIS

   I tenint en compte que "més no significa millor" i que "tenir més empleats públics no és en absolut sinònim de tenir una millor administració sinó que cal tenir el número adequat per prestar els serveis públics", l'executiu ha "adequat" durant els últims anys la plantilla pública a les "necessitats de la societat".

   Segons el secretari d'Estat, des de gener del 2012 fins a gener d'aquest any el nombre de funcionaris s'ha reduït en 134.714 persones (-5,02%) fins a situar la plantilla pública en una mica més de 2,55 milions de treballadors, dels quals el 62,9% són funcionaris, el 24,4% és personal laboral i el 12,69% restant són interins.

   En concret, l'Administració General de l'Estat (AGE) ha reduït la seva plantilla un 3,96% (-23.059 treballadors), les comunitats autònomes un 4,97% (-67.237 treballadors), els ajuntaments un 6,1% (-36.438 funcionaris) i els "tantes vegades desacreditats" consells, diputacions o consells insulars un 16,02% (-11.366 persones). Per tipus de contracte, en els dos anys esmentat s'han eliminat 68.154 treballadors funcionaris, 40.803 treballadors laborals i 25.757 interins.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés