Publicat 01/11/2020 15:40CET

Deu experts reflexionen sobre reptes del multilateralisme en un informe del Cidob sobre l'ONU

Deu experts reflexionen sobre reptes del multilateralisme en un informe del Cidob sobre l'ONU
@CIDOBBARCELONA

Morillas (Cidob) situa la crisi de la Covid-19 com el "major repte" de l'ONU des de la Segona Guerra Mundial

BARCELONA, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

Una dotzena d'experts reflexionen sobre els reptes del multilateralisme i la cooperació global en un informe del Centre d'Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (Cidob), que s'ha publicat amb motiu del 75è aniversari de les Nacions Unides i que ha coordinat l'investigador Pol Bargués.

'L'ONU als 75: Repensant el multilateralisme' s'estructura en dues parts: la primera aborda com ha actuat l'organització davant els reptes internacionals actuals, mentre que en la segona es donen recomanacions per a una "ONU renovada" en el futur.

Els investigadors que signen els cinc primers articles analitzen l'acció de les Nacions Unides davant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), la pau, l'extremisme i la transformació digital de les societats, a més de les seves relacions amb la Unió Europea (UE).

En la segona part, cinc investigadors més plantegen solucions a partir d'un nou règim migratori, un programa renovat sobre la diversitat cultural, l'aposta per la cooperació regional i fórmules de gobernança en les quals els governs locals tinguin més pes, entre d'altres propostes.

Aquí es plantegen, a més, les similituds estructurals entre la crisi de la Covid-19 i l'emergència climàtica, "que es cou a foc més lent, amb conseqüències duradores i potencialment irreversibles per al planeta".

MULTILATERALISME I COVID-19

En el pròleg de la publicació, el director del Cidob, Pol Morillas, destaca la importància de reflexionar sobre el rumb del multilateralisme i la cooperació global, cosa que "sembla fins i tot més urgent arran del coronavirus".

En la crisi sanitària mundial --explica-- la rivalitat entre els Estats Units i la Xina va en detriment de la cooperació global, al mateix temps que la pèrdua de milions de llocs de treball agreuja les desigualtats socials.

"Per a molts, la Covid-19 és també un toc d'atenció de les crisis climàtiques que vindran. El major repte que hi ha a l'ONU des de la Segona Guerra Mundial ha sorgit en el seu 75è aniversari", subratlla.

Segons Morillas, aquestes circumstàncies s'afegeixen a les que va mencionar el secretari general de l'ONU, António Guterres, en un discurs en el Fòrum de París sobre la pau del 2019: les "relacions trencades entre les grans potències", el debilitament del contracte social, la falta de solidaritat, l'emergència climàtica i la bretxa tecnològica.

A més de Pol Bargués, han participat en aquest informe del Cidob els investigadors Moussa Bourekba, Anna Ayuso, Carme Colomina, Emmanuel Comte, Hannah Abdullah, Eva García-Chueca, Eduard Soler i Marie Vandendriessche.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés