Publicat 8/5/2019 16:20:09 +02:00CET

Detinguts quatre empresaris en la peça del cas Villarejo sobre maniobres per frustrar una extradició

Villarejo insisteix en comparèixer davant del jutge per explicar l'11M i "la veritable autoria"
CEDIDA - Archivo

MADRID, 8 maig (EUROPA PRESS) -

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha ordenat la detenció aquest dimecres de quatre persones, entre elles l'empresari Ángel Pérez Maura, en el marc de la peça quatre del cas Tándem, en el qual s'investiga un projecte del comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo per frustrar una extradició recorrent a contactes en la judicatura.

Segons ha confirmat Europa Press en fonts jurídiques, la Unitat d'Assumptes Interns que s'encarrega del cas ha procedit així mateix a la detenció de l'empresari Adrián de la Joya, persona propera a Villarejo i que ja s'ha vist esquitxada en altres sumaris, com el del cas 'Pequeño Nicolás' o Lezo, en el qual està imputat.

L'operació, instada per la Fiscalia Anticorrupció, comporta així mateix escorcolls a diversos domicilis i oficines que d'acord amb les fonts consultades, es perllongaran durant tota la jornada, en la qual no es descarta que es produeixin més detencions.

Es tracta de la denominada 'peça Pit', el nom que Villarejo va donar a aquest projecte pel qual d'acord a la investigació, podria haver rebut set milions d'euros de Pérez-Maura per frustrar el procediment d'extradició a Guatemala, on el reclamaven pel pagament de suborns, que estava tramitant l'Audiència Nacional.

Per a això, Villarejo hauria recorregut al jutge inhabilitat Baltasar Garzón i al seu bufet d'advocats, Ilocad, i a l'amiga d'aquest i fiscal de l'Audiència Nacional Dolores Delgado, actual ministra de Justícia en funcions, a fi que intervinguessin per aconseguir paralitzar el procediment.

Tots dos han negat aquest extrem des que es van difondre les primeres informacions sobre aquest assumpte i de fet, Garzón es va querellar contra els mitjans de comunicació que se'n van fer ressò, encara que el cas es va arxivar.

Pel que fa a l'extradició de Pérez-Maura, l'Audiència Nacional va rebutjar lliurar-lo a Guatemala atenent a la seva condició de ciutadà espanyol. No obstant això, va obrir la porta a jutjar-lo a Espanya si així ho sol·licitaven les autoritats guatemalenques, cosa que de moment, no s'ha produït.

Va ser l'anterior instructor de la causa, Diego De Egea, qui va obrir la peça Pit després de detectar entre la quantiosa documentació intervinguda a Villarejo pagaments milionaris a l'empresari Pérez-Maura que els investigadors van relacionar amb l'intent de frustrar la seva extradició el 2016 i lliurar del procediment sobre corrupció pel qual li reclamava Guatemala un dels seus socis, que estava detingut.

Villarejo hauria mogut fils també en aquell país per dificultar que es remetés a Espanya la documentació necessària per portar a terme el procediment, d'acord amb les investigacions.

Les perquisicions han seguit des de llavors analitzant qui més es va beneficiar d'aquests pagaments milionaris a Villarejo i la peça, de caràcter secret, ha anat creixent a mesura que s'anaven rastrejant els pagaments i desencriptant el material intervingut al comissari jubilat.