Actualitzat 30/03/2016 12:34

Detingut Andrés Bódalo sense oposar resistència i acompanyat per mig centenar de persones

Teresa Rodríguez junto a Andrés Bódalo
EUROPA PRESS/ FRANCIS J. CANO

JAÉN, 30 Març (EUROPA PRESS) -

   Agents de la Policia Nacional de paisà han detingut finalment el regidor de Jaén en Comú (JeC) a l'Ajuntament de Jaén, Andrés Bódalo, per fer així efectiu el seu ingrés a la presó després que l'Audiència de Jaén l'hagi condemnat a tres anys i mig de presó per agredir el tinent alcalde de l'Ajuntament de Jódar el 2012 durant una protesta de jornalers que reclamaven peonades per accedir al subsidi agrari.

   La detenció s'ha produït cap a les 10.35 hores d'aquest dimecres, a les portes del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), a Jaén capital on aquest dimarts es desenvolupa una acampada indefinida per la llibertat d'Andrés Bódalo i que està secundada per desenes de persones.

   Al crit d''Andrés, llibertat' i cantant l'himne d'Andalusia per part de més de mig centenar de persones allà presents, Bódalo ha estat conduït sense manilles per agents de paisà i d'uniforme fins a un vehicle policial que l'ha portat a la Comissaria com a pas previ a la seva entrada a la presó.

   Sense oposar resistència, tal com havia reiterat que faria, Bódalo ha entrat en cotxe policial mentre en el Portillo de San Jerónimo s'han quedat decidint quin serà el pròxim lloc on s'assentarà l'acampada que reclama la llibertat d'aquest sindicalista i regidor de Jaén en Comú a l'Ajuntament de Jaén.

   Minuts abans de la detenció, Bódalo ha reiterat als mitjans la seva innocència. "Que sàpiga tothom que entro a la presó, però ho faré com a innocent perquè jo no he agredit a ningú", ha dit Bódalo.

   Alhora, ha agraït a totes les persones que han mostrat la seva solidaritat i que li han donat suport durant tot aquest temps, en especial a la seva família per a qui ha tingut paraules d'alè. "Deixo la meva dona, els meus tres fills, la meva néta i la meva mare amb 80 anys", ha dit Bódalo amb aspecte seriós, que ja esperava que els agents fessin acte de presència per detenir-lo.

   Una parella d'agents vestits de paisà han estat els encarregats de comunicar-li la detenció passades les 9.15 hores d'aquest dimarts quan es trobava esmorzant. Bódalo, segons han informat a Europa Press des del SAT, ha demanat als agents que li donessin una hora per acomiadar-se de la seva família i dels seus germans que estaven a punt d'arribar abans que es fes efectiva la detenció i el seu traslladat a la Comissaria per al posterior ingrés a la presó.

   La família de Bódalo s'ha acostat fins a la seu del sindicat per poder acomiadar-se després d'una nit en la qual diverses desenes de persones han acampat a l'aire lliure al costat d'Andrés Bódalo.

   Des de primera hora d'aquest dimarts, les forces i cossos de seguretat de l'Estat tenien en el seu poder l'ordre de detenció, mentre un centenar de persones, entre les quals hi havia el mateix Bódalo, iniciaven un campament indefinit al costat de la seu del SAT, a la capital de Jaén.

   Ho feien després de descartar concentrar-se davant de la Subdelegació del Govern espanyol com inicialment estava previst per a aquest dimarts ja que no van obtenir l'autorització corresponent a causa de no haver-la sol·licitat amb el temps previst d'antelació que marca la llei.

   En declaracions als mitjans de comunicació, Bódalo ha insistit en què no ingressaria voluntàriament perquè era innocent i que no renunciaria a la seva acta de regidor a l'Ajuntament de Jaén.

   La Secció Segona de l'Audiència de Jaén va condemnar a l'octubre de l'any passat Andrés Bódalo a tres anys i mig de presó i 1.800 euros de multa després de considerar-lo culpable d'un delicte d'atemptat i una falta de lesions. Al banc dels acusats es van asseure Bódalo i 17 jornalers més acusats d'agredir el llavors tinent d'alcalde, el socialista Juan Ibarra.

   Només Bódalo i tres jornalers més van ser condemnats per aquests fets. La pena més alta va ser per a Bódalo per reincidència, mentre que els altres tres condemnats van ser condemnats amb un any de presó i multes de 1.000 euros.

   Després de la sentència condemnatòria, Bódalo va anunciar el recurs d'apel·lació al Tribunal Suprem. Tot i això, un error de la procuradora que va presentar el recurs fora de temps i forma va portar el Suprem a tornar l'expedient a l'Audiència de Jaén perquè executés la sentència.

   Tot i que la defensa de Bódalo ha interposat un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional per suposada vulneració dels drets fonamentals, això no ha aconseguit parar l'execució de la sentència.

   La Secció Segona de l'Audiència de Jaén va fixar per al 29 de març com a data límit per l'ingrés voluntari a la presó. Bódalo ha declinat aquesta possibilitat i ha optat per esperar que el detinguessin.

   Paral·lelament, la família d'Andrés Bódalo ja ha cursat la petició d'indult que ha avalat amb més de 5.000 firmes, mentre que se segueixen recollint adhesions. Les últimes han estat les de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els líders nacionals de Podem i Izquierda Unida, Pablo Iglesias i Alberto Garzón, respectivament.

   També s'hi han sumat, l'alcalde de Cadis, José María González, i l'alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve, juntament amb la periodista Olga Rodríguez i l'actor Alberto San Juan. Entre les adhesions es troba també la de la coalició EH Bildu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés