Actualitzat 8/6/2014 8:26:57 +00:00 CET

Detenen a la membre d'ETA María Jesús Elorza Zubizarreta a l'aeroport de Madrid

María Jesús Elorza Zubizarreta, miembro de ETA
INTERIOR

MADRID, 8 juny (EUROPA PRESS) -

Agents de la Comissaria General d'Informació del Cos Nacional de Policia han detingut a les 7.30 hores d'aquest diumenge a la membre d'ETA María Jesús Elorza Zubizarreta, àlies 'Karakate', a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

Segons ha informat el ministeri de l'Interior, la detinguda, nascuda a Elgoibar (Guipúscoa) el 1948, estava reclamada per terrorisme en virtut d'una Ordre Europea de Detenció i Lliurament (OEDE) emesa el desembre del 2006 per les Autoritats judicials franceses.

María Jesús Elorza ha estat col·laboradora del comando d'il·legals Donosti, responsable de diversos assassinats de membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat comesos a Guipúscoa en la dècada dels vuitanta.

Després de la desarticulació del grup armat el 1984, Elorza va fugir a França, integrant-se en les estructures clandestines d'ETA, concretament en el seu aparell logístic.

A mitjans dels noranta va participar en la fabricació dels explosius artesanals de l'organització terrorista sota les ordres del màxim responsable de l'aparell logístic, Julián Achurra Egurrola, àlies 'Pototo'. A final de la mateixa dècada es va traslladar de manera clandestina a Veneçuela, on ha romàs fins al seu retorn a Espanya.