Publicat 02/01/2019 13:27CET

Des d'aquest dimecres es pot reclamar la devolució de l'IRPF de prestacions de maternitat i paternitat del 2016 i 2017

Hisenda, Agncia Tributria, AEAT, declaració de la Renda, contribuent
Europa Press - Archivo

   MADRID, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

   Els contribuents que van cobrar el 2016 i 2017 les prestacions per maternitat i paternitat poden sollicitar a partir d'aquest dimecres a la tarda la devolució de l'IRPF, amb la qual cosa comena la segona fase per demanar el reintegrament d'aquest gravamen, una mesura que beneficiar més d'un milió de persones.

   El Ministeri d'Hisenda, a través de l'Agncia Tributria (AEAT), ha habilitat a la seva pgina web (https://www.agenciatributaria.es/) l'opció per demanar el reintegrament, amb la qual cosa es posa en marxa així la segona fase del procés ideat per Hisenda per complir amb la sentncia del Tribunal Suprem del passat 3 d'octubre, perqu els contribuents que van cobrar les prestacions el 2014 i 2015 puguin sollicitar-ne la devolució des del passat mes de desembre.

   A partir d'aquest dimecres a la tarda seran els contribuents que van tenir fills durant el 2016 i 2017 els qui podran sollicitar la devolució de l'IRPF derivat de les prestacions de maternitat i paternitat. El procés és el mateix i les devolucions s'iniciaran si escau en els propers dies, segons ha informat el Ministeri d'Hisenda en una nota.

   Els contribuents que haguessin patit retencions per les prestacions de maternitat i paternitat del 2018 no han de fer cap trmit particular. La seva declaració de la Renda del 2018, que es presenta el 2019, ja incorporar les prestacions com les rendes exemptes i les retencions suportades seran dedubles.

   A més, el reial decret llei pel qual s'adopten determinades mesures en matria tributria i cadastral aprovat el passat 28 de desembre estableix que també els collectius que no estaven inicialment afectats per la sentncia del Tribunal Suprem puguin accedir a la devolució.

   Aquest és el cas dels treballadors públics que no estan integrats en la Seguretat Social que perceben les seves retribucions durant els permisos per part, adopció o guarda i paternitat, així com dels professionals que no estan integrats en el rgim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autnoms que perceben tals prestacions de mutualitats de previsió social.

   Tots dos collectius poden utilitzar el mateix procés que la resta de contribuents per sollicitar la devolució de l'IRPF dels exercicis 2014, 2015, 2016 i 2017.

LA DEVOLUCIÓ DE LES PRESTACIONS DEL 2014 I 2015 VA COMENAR AL DESEMBRE

   La Secció Segona de la Sala III del Contenciós Administratiu va determinar a l'octubre que les prestacions públiques per maternitat de la Seguretat Social, que perceben les dones treballadores durant la baixa de 16 setmanes després del naixement d'un fill, estan exemptes de l'IRPF.

   El Ministeri d'Hisenda va fer una interpretació extensiva de la sentncia del Tribunal Suprem perqu també resultessin beneficiaris els permisos de paternitat, a pesar que el Tribunal Suprem no s'hi va referir específicament.

   En total, Hisenda estima que es reintegraran prop de 1.200 milions d'euros a més d'un milió de pares i mares. La devolució mitjana en el cas de les prestacions per maternitat ascendeix als 1.600 euros, mentre que les de paternitat ronden els 383 euros.

   Els pares i mares que van tributar per IRPF les prestacions cobrades el 2014 i 2015 poden sollicitar la devolució des del passat mes de desembre, i només en aquest mes l'Agncia Tributria va rebre 672.746 peticions de reintegrament. Les devolucions es van comenar a fer durant la mateixa setmana en la qual es va posar en marxa el procés.

TRMIT DE SOLLICITUD

   Per facilitar la sollicitud s'ha habilitat un formulari específic en línia, disponible a la pgina web de l'Agncia Tributria (https://www.agenciatributaria.es/), en el qual la persona perceptora de la prestació ha d'indicar l'any o anys en els quals ha percebut l'ajuda i un número de compte bancari, en el qual s'abonar la devolució. Són les dues úniques dades que se solliciten.

   No cal adjuntar a la sollicitud un certificat de la Seguretat Social acreditatiu de les prestacions, ni cap altra documentació addicional, perqu en cada cas l'Agncia Tributria recaptar directament de la Seguretat Social tota la informació precisa.

   Els formularis es podran presentar via online a través de les mateixes vies que s'habiliten a les declaracions de l'IRPF: el sistema RENO, el sistema Clau PIN o amb certificat electrnic.

   També s'habilitar l'opció de presentar el formulari en paper, amb les mateixes caselles per emplenar que en la via online, i el document es podr presentar a les oficines de registre de l'Agncia Tributria, si bé Hisenda recomana per més agilitat fer el trmit a través de les vies telemtiques.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés