Publicat 14/03/2019 10:25

El Departament d'Estat dels EUA diu que cap ONG no ha reconegut els independentistes com a "presos polítics"

Recursos de Madrid des de la Torre Colón
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 14 març (EUROPA PRESS) -

L'informe sobre els Drets Humans arreu del món que publica anualment el Departament d'Estat dels EUA recull, en el seu capítol sobre Espanya, diversos assumptes relacionats amb el procés secessionista i, entre altres coses, assenyala que cap ONG internacional no ha reconegut com a "presos polítics" els independentistes que estan sent jutjats.

"Ni el Govern ni cap ONG internacional de drets humans no va donar suport a aquesta denúncia", diu l'informe que, tot seguit, es limita a constatar que hi ha nou membres de partits polítics i organitzacions socials en presó preventiva mentre són jutjats per delictes de rebellió, sedició o malversació. Cada vegada que alludeix el referndum de l'1-O, l'informe fita que va ser "declarat illegal" pels tribunals.

El text, no obstant aix, també recull que Amnistia Internacional va demanar la posada en llibertat de Jordi Snchez i Jordi Cuixart, per considerar que la presó era una "restricció desproporcionada dels seus drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica".

ASSETJAMENT A PERIODISTES

D'altra banda, es fa ress d'una denúncia de Reporters sense Fronteres (RSF), de l'abril del 2018, i assenyala que l'1-O havia elevat les tensions i "creat un ambient asfixiant per als periodistes", i que les autoritats catalanes "van augmentar l'assetjament contra els periodistes 'pro unitat d'Espanya' a les xarxes socials, mentre la Policia autonmica intimidava altres periodistes".

També assenyala que l'informe del 2017 del fiscal de Barcelona per a delictes d'odi va detectar un augment d'aquests crims precisament des de l'octubre, "majoritriament atribubles a creences polítiques relacionades amb el moviment independentista". En aquesta província, el 30,8 per cent dels 279 casos registrats responia un discurs d'odi i discriminació contra qui tenia opinions polítiques diferents.

L'informe assenyala que la Constitució espanyola consagra la independncia del Poder Judicial, i que el Govern central respecta per norma general aquesta independncia i imparcialitat i la justícia el dret a un judici just i públic.

Tampoc no detecta informes significatius de maltractaments als centres de detenció, encara que sí que es fa ress de les denúncies contra els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) per les seves condicions i la seva sobreocupació.

Sí que recull, no obstant aix, denúncies de maltractament per part de les Forces de Seguretat i com els tribunals en van negar algunes. En aquest punt, constata que la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura va xifrar en 1.014 persones les presumptament maltractades que estaven sota custdia o en operacions policials, davant de 259 l'any anterior. Aquest augment, precisa, est relacionat amb els "xocs" entre la policia i els ciutadans que pretenien votar en el referndum de l'1-O.

DEVOLUCIONS DE MIGRANTS I CORRUPCIÓ

El document alludeix també altres assumptes, com l'informe d'ACNUR que constata devolucions de migrants al Marroc des de Ceuta i Melilla, sense tenir la possibilitat d'una revisió completa dels seus casos en matria d'asil.

L'informe afirma, d'altra banda, que "la corrupció va ser un problema al país" el 2018, abans de detallar la sentncia de l'Audincia Nacional que va portar a la moció de censura contra el Govern de Mariano Rajoy.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés