Publicat 24/05/2015 15:07

Denuncien la falta de vot secret

Cadena humana de ciegos para pedir el voto secreto
EUROPA PRESS

ACIC ha protestat amb una cadena humana sobre la "falta de voluntat política"

BARCELONA, 24 maig (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) ha criticat aquest diumenge el Govern espanyol per no garantir el vot secret per a persones cegues a les eleccions municipals i no dotar les taules de recursos en braille com es fa en la resta d'eleccions, cosa que ha considerat com "un retrocés en les llibertats".

En una protesta organitzada conjuntament amb l'Assamblea per la Diversitat, una cinquantena de persones han format una cadena humana al carrer Rosselló de Barcelona.

Han demanant que les persones cegues facin constar en acta electoral la seva disconformitat respecte de l'obligació de confiar el seu vot a una altra persona.

La vicepresidenta d'ACIC, Neus Salvat, ha explicat a Europa Press que els col·lectius es van reunir amb el Ministeri de l'Interior i la Direcció General de Polítiques de Suport a la Discapacitat, que van al·legar les circumstàncies a problemes tècnics, però van reconèixer certes "dificultats de coordinació".

El president de l'entitat, José Ángel Carrey, ha valorat com "una falta de voluntat política" la inacció del Ministeri. ACIC ha presentat un informe d'una empresa amb capacitat per imprimir el nombre de paperetes en braille necessàries, acció que converteix la seva demanda en tècnicament possible.

Durant la protesta han llegit un manifest i han recordat que el vot secret és un dret constitucional, recollit també a l'article 29 de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides (ONU), que garanteix "la protecció del dret a emetre el vot secret".

PORTARAN LA QUEIXA A TRIBUNALS INTERNACIONALS

L'ACIC, que ha recollit ja més de 130.000 firmes a través d'una petició al portal en línia 'Change.org', registrarà aquesta setmana les reclamacions fetes davant les juntes electorals de zona, per reobrir la via jurídica cap al Tribunal Constitucional.

Després es plantegen denunciar Espanya davant dels Tribunals Internacionals dels drets humans per incomplir l'article 29 de la Convenció de l'ONU.

Segons ha afirmat el Ministeri de l'Interior a mitjans de comunicació, i fins i tot en respostes parlamentàries, no ha tingut temps d'elaborar la documentació en braille a causa de la complexitat d'aquestes eleccions, ja que hi ha aproximadament 8200 municipis i centenars de models de paperetes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés