Publicat 8/4/2019 17:42:38 +02:00CET

Demcrates per Andorra inicia un període postelectoral per trobar aliances per governar

Demcrates per Andorra vots inicia un període postelectoral de cerca d'alia
DEMCRATES PER ANDORRA

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 8 abr. (EUROPA PRESS) -

La jornada postelectoral a Andorra deixa aquest dilluns un escenari sense cap partit amb prou vots per governar sol i diverses opcions de pacte entre els 5 partits que entren al Consell General (parlament), així que el candidat vencedor, Xavier Espot (DA), vol trobar aliances per governar.

La fora més votada és Demcrates per Andorra (DA), d'Espot, que ha guanyat la votació nacional amb el 35,13% de vots, seguida del Partit Socialdemcrata (PS) amb el 30,62%, Liberals d'Andorra (L'A) amb el 12,48% i Terceravia amb el 10,42%: la traducció en escons de la part nacional de la votació és 5 de DA, 5 del PS, 2 de L'A i altres 2 de Terceravia.

CIRCUMSCRIPCIONS TERRITORIALS

Més sorpreses hi ha hagut en les circumscripcions territorials, en qu estaven en joc els altres 14 escons: DA ha guanyat en Canillo, Encamp i Ordino per ha perdut en dos dels seus feus: Andorra la Vella (per només 12 vots) i Escaldes-Engordany, que són també les parrquies més poblades.

La fórmula d'Acord (unió de PS i L'A, només per a les llistes territorials) ha donat la sorpresa en aquestes dues parrquies, mentre que Sant Juli de Lria és territori de Terceravia i la Massana de Ciutadans Compromesos (CC), formació que solament es presentava en aquesta circumscripció.

REPARTIMENT D'ESCONS

D'aquesta manera, sumant nacional i territorial, la distribució definitiva d'escons al Consell General queda així: 11 per DA, 7 per PS, 4 per L'A, altres 4 per Terceravia i 2 per CC.

I han quedat fora de l'arc parlamentari les altres formacions que es presentaven a aquestes eleccions: Progressistes SDP, Units pel Progrés d'Andorra i Andorra Sobirana.

"ELS CONSENSOS OPORTUNS"

En declaracions després de la seva victria, Xavier Espot ha assegurat que cercar "els consensos oportuns" per formar una majoria slida al Govern, informa DA en un comunicat.

Aquests consensos poden passar per CC --amb qui ja s'han apropat posicions-- per també poden passar per Terceravia, de Josep Pintat, que passa a tenir la clau de la governabilitat malgrat ser un partit de recent creació.

També est l'opció, encara que menys possible, que Terceravia s'uneixi al PS i L'A, o fins i tot que DA trobi aliances amb L'A.

El número 1 de la llista del PS, Pere López, no va voler anticipar-se sobre possibles aliances en finalitzar l'escrutini, i va destacar dels resultats el fet de ser el partit que més ha crescut respecte a les darreres eleccions: ha guanyat 4 escons.

Jordi Gallardo, candidat de Liberals, que ha guanyat un escó, va celebrar el final de la majoria absoluta de DA i va assegurar que far una oposició "constructiva".

Josep Pintat (Terceravia), després de celebrar els seus resultats, va afirmar que ara és el moment d'asseure's a parlar i negociar.

Els moviments dins del Consell General i els possibles pactes postelectorals es definiran les properes setmanes, perqu la votació per constituir el nou Govern tindr lloc a mitjans del mes de maig.