Publicat 09/04/2014 18:26

Demanen 17 anys per a dos exvocals d'una fundació afí a UDC per estafa continuada i apropiació

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de Barcelona demana 17 anys de presó per a cada un dels dos exvocals de la Fundació Catalunya i Territori, afí a UDC, i també responsables del grup d'empreses empresarial IMS, principals acusats d'una presumpta trama que va aconseguir fons i crèdits de bancs amb factures falses i va desviar fons des de l'esmentada fundació a la seva empresa, a més de condonar i sufragar despeses a UDC.

Segons recull l'escrit de la Fiscalia, recollit per Europa Press, per als exvocals Joan Albert L.S. i Miguel Ángel C.G. demanen 17 anys de presó i sengles multes de 108.000 euros pels delictes d'estafa continuada, falsedat en document mercantil, apropiació indeguda i insolvència punible.

Per al president de la Fundació del moment, Josep B.C., la Fiscalia demana vuit anys i un mes de presó i 46.500 euros de multa; i respecte als altres acusats, demana un any i 11 mesos per a Xavier S.B., i tres anys i un mes per a José C.M.

Segons les conclusions provisionals del Servei de Delictes Econòmics de la Fiscalia de Barcelona, els principals acusats van construir un entramat societari constituït per dos nivells d'empreses, el primer format pel grup d'empreses IMS, i el segon per un grup de 19 mercantils administrades per testaferros, que van utilitzar per a diversos delictes.

Els acusats, juntament amb el president de la Fundació, "van abusar de la seva condició de rectors de l'esmentada fundació per extreure de comú acord il·lícitament de la caixa social quantiosos fons d'aquesta entitat, que es van destinar a engrandir les arques del grup IMS, a través de tercers desconeguts".

Aquest desviament es va fer mitjançant factures falses per serveis inexistents i per un préstec directe, de manera que, segons els càlculs del fiscal, l'import total il·lícitament desviat de la Fundació a IMS entre el 2004 i el 2007 va pujar a 1.786.651,46 euros, i quan arribaven a l'esfera d'IMS "es convertien en diners en efectiu, i s'ignorava en quina i per qui van ser finalment treballadors".

Quan van saber que estaven sota investigació, aquests tres acusats van tractar de "difuminar la seva responsabilitat per una altra via", per la qual cosa es va convèncer el llavors administrador de Copisa, l'imputat José C.M., perquè fes front al deute amb la Fundació, involucrant Xavier S.B., vinculat a Catalunya i Territori, que presumptament va aparentar que cobrava un préstec de Copisa a càrrec de serveis futurs per a l'empresa.

Alhora, el fiscal Emilio Sánchez Ulled constata que es va produir "un injustificat benefici econòmic" a UDC en perjudici de la Fundació, en deixar de cobrar-li el 2005 el lloguer de cinc locals a Tàrrega, Lleida i Tarragona, i una venda dels immobles a un preu inferior al de mercat.

Paral·lelament, l'empresa Kontrast Produccions, dedicada a organitzar congressos i esdeveniments, va facturar serveis prestats a UDC a l'empresa IMS per valor de 116.483,72 euros, i els principals acusats van utilitzar per a això "fons rebuts de la Fundació Catalunya i Territori", a més que algunes d'aquestes factures les va pagar directament l'esmentada fundació.

'PILOTA FINANCERA'

Amb aquesta trama empresarial, d'altra banda, els dos principals acusats van generar una 'pilota financera' el 2003 aconseguint crear un circuit de descomptes bancaris que va servir per "defraudar diferents entitats bancàries i que van mantenir en funcionament fins al 2007", obtenint fons de pòlisses de descompte de fins a set milions d'euros.

L'import que passen els efectes comercials efectivament descomptats entre el 2003 i l 2007 en les entitats bancàries i amb les factures falses emeses per les societats del grup d'empreses ascendeixen a 57,6 milions d'euros, tot i que aquesta xifra no suposa el perjudici total ja que uns descoberts s'anaven compensant amb d'altres i només es podrà comptabilitzar el frau total una vegada jutjat el cas.

A més, van aconseguir un crèdit de l'Institut català de Finances (ICF) el 16 d'abril del 2003 per valor d'un milió d'euros en la tramitació del qual "s'observa un cúmul d'anomalies que apunta a un inexplicable tracte de favor cap al prestatari".

Respecte a la responsabilitat civil, el fiscal sol·licita per als dos principals acusats que indemnitzin --conjuntament i solidàriament-- les entitats bancàries afectades segons la quantia que estimi la sentència.

Al costat de Josep B.C., hauran d'indemnitzar la Fundació Catalunya i Territori amb 1.786.651,46 euros, a més que els cinc acusats hauran de reintegrar un milió d'euros a la massa concursal de l'entitat Grup IMS.

Finalment, hauran d'indemnitzar la Fundació "en aquella part del perjudici que no hagi estat ja reparada per UDC", ja que el partit va abonar ja la diferència en el cost dels pisos i els lloguers endarrerits el juliol del 2013.

MORT D'UN IMPUTAT

Un dels imputats en el cas, l'exgerent d'UDC Josep Maria Núñez i Cirera, va morir el 2 d'abril als 58 anys a conseqüència d'una aturada cardíaca que havia patit la setmana passada.

El jutge --que ha tancat fa poc la investigació d'aquest cas, que està ara pendent de judici-- creu que l'exgerent mort va actuar "conjuntament i concertadament" amb els dos exvocals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés