Actualitzat 11/09/2018 14:44

Delgado: "No es pot permetre que a Bèlgica es qüestioni la sobirania jurisdiccional espanyola"

Comissió de Justícia al Congrés dels Diputats amb la compareixença de la
Oscar del Pozo - Europa Press

L'oposició critica l'ambigüitat amb què s'ha gestionat la defensa del jutge Llarena

   MADRID, 11 set. (EUROPA PRESS) -

   La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha explicat aquest dimarts al Congrés dels Diputats que l'Executiu s'encarregarà de la defensa del jutge instructor del procés, Pablo Llarena, als tribunals belgues davant la demanda civil presentada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont perquè "no es pot permetre que a Bèlgica es qüestioni la sobirania jurisdiccional espanyola".

    "Hem intentat la defensa dels interessos d'Espanya per sobre de tot, que és preservar la sobirania de jurisdicció", ha dit Delgado a la Comissió de Justícia, en què ha comparegut, a petició pròpia, per aclarir el criteri del Govern sobre la defensa del magistrat i la "immunitat jurisdiccional d'Espanya". A més, ha recordat que la causa oberta pel procés sobiranista es troba al Tribunal Suprem i, per tant, qualsevol recurs i l'estratègia processal s'ha de desenvolupar en aquest òrgan judicial.

   "No es pot permetre que allà, a Bèlgica, s'utilitzi una demanda civil, que conté unes expressions que fa un magistrat en un determinat esdeveniment, i es qüestioni la sobirania jurisdiccional", ha afegit. "És un assumpte complicat, no només per les connotacions polítiques", sinó perquè a través d'una demanda "instrumental", Puigdemont i els seus exconsellers intenten "sotmetre a escrutini" les decisions del magistrat del Suprem en un tribunal ordinari d'un altre país, ha dit.

ANÀLISI DE TOTS ELS ESCENARIS

   Després de fer un relat cronològic detallat des que va tenir coneixement de l'assumpte, Delgado ha afegit que la intenció del Ministeri ha estat analitzar amb "responsabilitat i transparència" tots els possibles escenaris "per defensar la immunitat jurisdiccional i fer-ho bé per no tenir ni un sol però en cap tribunal internacional".

   Abans de res això, la ministra ha assegurat que "des del primer moment, hem col·laborat amb el Consell General del Poder Judicial" i "des del primer minut, el Ministeri de Justícia s'ha mobilitzat per defensar la immunitat jurisdiccional incloent el magistrat Llarena". En aquest sentit, ha indicat que si s'ha generat alguna confusió es deu al fet que es van donar a conèixer als mitjans de comunicació informacions "intoxicades, que no concloïen res".

   No obstant això, l'oposició ha criticat l'ambigüitat existent durant tota la gestió de l'assumpte i la "discrepància" entre comunicats oficials, tal com ha recordat la portaveu de Justícia del PP, María Jesús Moro, qui ha afirmat que la demanda tracta de "soscavar la confiança en les institucions espanyoles".

   Ciudadanos, que ha reconegut estar d'acord amb la decisió final del Govern de defensar a Llarena, també ha criticat que al principi es plantegés "deixar als peus del cavall" al magistrat. "Una primera decisió errònia i que per fortuna es va rectificar", ha afirmat el diputat de la formació 'taronja' Marcial Gómez, al mateix temps que ha destacat que les rectificacions al govern "no són una cosa casual, sinó una norma".

   Per la seva banda, el PDeCAT, PNB i Units Podem defensen que aquest assumpte s'emmarca en allò privat, ja que es denuncia les declaracions que va fer el jutge instructor del 'procés' fos de l'exercici del seu càrrec i, per tant, consideren que el Govern hauria d'haver rebutjat encarregar-se de la seva defensa. És més, la diputada catalana Lourdes Ciuró ha recordat que Delgado al principi es trobava en aquesta posició i creu que el seu canvi d'opinió es deu a les "pressions de la ultradreta".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés