Publicat 7/9/2020 15:37:15 +02:00CET

Delgado anuncia que en els propers dies dictarà una instrucció sobre el "fenomen delictiu" de l''okupació'

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado.
RTVE

MADRID, 7 set. (EUROPA PRESS) -

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha anunciat aquest dilluns que en els propers dies dictarà una instrucció que abordarà el tractament dels fiscals sobre les "ocupacions de domicilis", la qual cosa ha qualificat com un "fenomen delictiu".

L'anunci l'ha fet en un discurs oficial davant el rei i la cúpula judicial amb motiu de l'obertura de l'any judicial, cerimònia en la qual es presenten les dades de la memòria anual de la Fiscalia General de l'Estat.

"La Fiscalia és una mostra documentada de la realitat en materia criminal, i també és el reflex de la sensibilitat de la societat a través de les propostes legislatives que s'hi formulen", ha explicat Delgado, després d'afegir que de vegades no cal recórrer a aquestes propostes, "perquè els diferents fenòmens delictius que amoïnen la població ja gaudeixen d'una resposta suficient en l'ordenament jurídic".

No obstant això, la fiscal general ha afegit que malgrat que ja estan regulades, algunes situacions "sí que requereixen una acció específica d'acord amb les necessitats de la ciutadania", i és en aquest context que ha situat la nova instrucció sobre l''okupació', el contingut de la qual no ha avançat.

Delgado ha començat el discurs amb unes paraules de record i homenatge a les víctimes de la covid-19 i ha reconegut la "lliçó impagable de responsabilitat i entrega" de la ciutadania i els col·lectius professionals decisius per afrontar la situació, especialment els sanitaris.

Quant a la carrera fiscal, ha recordat que durant el confinament i en el procés de desescalada, "els fiscals han continuat complint amb el seu deure, assistint quan calia als serveis de guàrdia o teletreballant", per incidir en l'actuació que s'ha fet per seguir la situació a les residències d'ancians.

PROCÉS INDEPENDENTISTA

Així mateix, Delgado s'ha referit a les principals fites judicials de l'any passat, com el judici del procés independentista a Catalunya.

"Culmina així un procés penal d'especial transcendència en tots els àmbits, en el qual els diferents operadors jurídics implicats han donat exemple de normalitat institucional i compromís amb el deure i la legalitat", ha dit.

VÍCTIMES I CORRUPCIÓ

Quant a l'atenció a les víctimes, segons Delgado aquesta és una de les principals preocupacions del ministeri fiscal en l'exercici "no només de les seves atribucions de caràcter tuïtiu, sinó també en el marc de la jurisdicció penal.

També s'ha referit al problema de la corrupció, que segons el seu criteri continua sent un altre dels objectius prioritaris del ministeri fiscal.

"La resposta penal a aquest fenomen criminal greu exigeix una formació especialitzada i l'esforç constant dels professionals que integren la Fiscalia contra la corrupció i la criminalitat organitzada", ha manifestat.

Entre moltes altres consideracions, aquest any destaquen, segons la fiscal general, "les conseqüències penals de les anomenades crisis bancàries, que el 2019 continuen consumint importants recursos de la Fiscalia Especial".

Contador