Publicat 24/07/2019 18:59CET

El delegat del Govern a Sussa no declara davant de la jutge de Barcelona que investiga l'1-O

El delegat de la Generalitat a Sussa Manuel Manonelles i el seu advocat
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El delegat de la Generalitat a Sussa, Manuel Manonelles, s'ha acollit aquest dimecres al seu dret a no declarar davant de la titular del Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que l'investiga per presumpta malversació de cabals públics, prevaricació i desobedincia en relació amb l'1-O, segons fonts jurídiques.

La magistrada Alejandra Gil l'investiga per un expedient de contractació subscrit el 31 d'agost del 2017 amb The Hague Center mitjanant aquesta delegació per sufragar suposades despeses d'observadors internacionals l'1-O.

La tarda d'aquest dimecres estava citat com a investigat per aquests mateixos fets l'ex-secretari general de la Conselleria d'Exteriors de la Generalitat i ara director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Aleix Villatoro, ja processat en la causa, que també s'ha acollit al seu dret a no declarar.

La jutge Alejandra Gil els ha citat juntament amb la directora de Serveis de la Conselleria d'Acció Exterior, Marta Garsaball --que tampoc no ha declarat--, i la interventora de la Generalitat, Rosa Vidal, perqu donessin explicacions en relació amb un expedient de contractació mitjanant la delegació a Ginebra de la Generalitat.

L'única que ha declarat ha estat Rosa Vidal, que s'ha desvinculat d'aquest contracte en assegurar que ni tan sols el va veure, i que ha explicat que el control de la Intervenció de la Generalitat d'aquestes delegacions es feia 'a posteriori', l'any següent, i que ella el 2018 ja no ho feia.

Aquestes citacions les va acordar la jutge el 23 de juny a sollicitud de la Fiscalia, que també va demanar comissionar la Unitat de Policia Judicial de la Gurdia Civil perqu es personés en diversos departaments de la Generalitat a la cerca d'expedients.

ENTRADES A LA GENERALITAT

Així, el 9 de juliol la Gurdia Civil es va personar a la Conselleria de Presidncia, la d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparncia, la de Treball, Afers Socials i Famílies, així com a la d'Intervenció General i al Gabinet Jurídic Central.

En concret, va reclamar expedients administratius com el de la contractació de l'evolutiu de l'aplicació del registre de catalans a l'exterior, o el de la contractació de l'evolutiu de l'aplicació 'Connecta't al voluntariat', diversos expedients sobre publicitat, anuncis, i l'adjudicació de la campanya 'Civisme'.

També va sollicitar l'expedient administratiu d'ampliació del contracte marc de serveis postals amb Unipost i els projectes per a la nau annexa al CTTI com a centre de recompte de vots de l'1-O, entre d'altres.

Aquestes diligncies es van acordar després de rebre l'informe definitiu de fiscalització del Tribunal de Comptes relatiu a la destinació dels recursos assignats a les polítiques d'acció exterior de les comunitats autnomes 2011-2017.

Segons les dades que conté aquest informe, Manonelles i Villatoro presumptament van cometre delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i desobedincia.

La jutge considera en la seva interlocutria que Garsaball, autoritzada en un compte bancari a Brusselles el titular del qual era la Delegació del Govern de la Generalitat, va poder cometre falsedat documental, i en el cas de la interventora de la Generalitat, Rosa Vidal, li atribueix un presumpte delicte de malversació.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés