Publicat 24/7/2019 18:59:56 +02:00CET

El delegat del Govern a Suïssa no declara davant de la jutge de Barcelona que investiga l'1-O

El delegat de la Generalitat a Suïssa Manuel Manonelles i el seu advocat
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El delegat de la Generalitat a Suïssa, Manuel Manonelles, s'ha acollit aquest dimecres al seu dret a no declarar davant de la titular del Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que l'investiga per presumpta malversació de cabals públics, prevaricació i desobediència en relació amb l'1-O, segons fonts jurídiques.

La magistrada Alejandra Gil l'investiga per un expedient de contractació subscrit el 31 d'agost del 2017 amb The Hague Center mitjançant aquesta delegació per sufragar suposades despeses d'observadors internacionals l'1-O.

La tarda d'aquest dimecres estava citat com a investigat per aquests mateixos fets l'ex-secretari general de la Conselleria d'Exteriors de la Generalitat i ara director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Aleix Villatoro, ja processat en la causa, que també s'ha acollit al seu dret a no declarar.

La jutge Alejandra Gil els ha citat juntament amb la directora de Serveis de la Conselleria d'Acció Exterior, Marta Garsaball --que tampoc no ha declarat--, i la interventora de la Generalitat, Rosa Vidal, perquè donessin explicacions en relació amb un expedient de contractació mitjançant la delegació a Ginebra de la Generalitat.

L'única que ha declarat ha estat Rosa Vidal, que s'ha desvinculat d'aquest contracte en assegurar que ni tan sols el va veure, i que ha explicat que el control de la Intervenció de la Generalitat d'aquestes delegacions es feia 'a posteriori', l'any següent, i que ella el 2018 ja no ho feia.

Aquestes citacions les va acordar la jutge el 23 de juny a sol·licitud de la Fiscalia, que també va demanar comissionar la Unitat de Policia Judicial de la Guàrdia Civil perquè es personés en diversos departaments de la Generalitat a la cerca d'expedients.

ENTRADES A LA GENERALITAT

Així, el 9 de juliol la Guàrdia Civil es va personar a la Conselleria de Presidència, la d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, la de Treball, Afers Socials i Famílies, així com a la d'Intervenció General i al Gabinet Jurídic Central.

En concret, va reclamar expedients administratius com el de la contractació de l'evolutiu de l'aplicació del registre de catalans a l'exterior, o el de la contractació de l'evolutiu de l'aplicació 'Connecta't al voluntariat', diversos expedients sobre publicitat, anuncis, i l'adjudicació de la campanya 'Civisme'.

També va sol·licitar l'expedient administratiu d'ampliació del contracte marc de serveis postals amb Unipost i els projectes per a la nau annexa al CTTI com a centre de recompte de vots de l'1-O, entre d'altres.

Aquestes diligències es van acordar després de rebre l'informe definitiu de fiscalització del Tribunal de Comptes relatiu a la destinació dels recursos assignats a les polítiques d'acció exterior de les comunitats autònomes 2011-2017.

Segons les dades que conté aquest informe, Manonelles i Villatoro presumptament van cometre delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i desobediència.

La jutge considera en la seva interlocutòria que Garsaball, autoritzada en un compte bancari a Brussel·les el titular del qual era la Delegació del Govern de la Generalitat, va poder cometre falsedat documental, i en el cas de la interventora de la Generalitat, Rosa Vidal, li atribueix un presumpte delicte de malversació.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- El CAP Els Hortes de Barcelona ha detectat 544 possibles casos durant la pandèmia

 2. 2

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 3. 3

  Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 4. 4

  Coronavirus.- Barcelona destina 1 milió per incentivar la rebaixa de lloguers comercials

 5. 5

  L'AMB reactiva l'aplicació d'aparcament metropolità