Publicat 23/12/2020 14:45CET

El dèficit públic arriba al 7,14% del PIB fins a l'octubre i el de l'Estat al 6,54% fins al novembre

Bitllets, monedes, euros, euro, diners
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 23 des. (EUROPA PRESS) -

La caiguda dels ingressos i l'augment de la despesa per la crisi del coronavirus ha elevat el dèficit del conjunt de les administracions públiques, excloent les corporacions locals, a 78.952 milions d'euros fins a l'octubre, la qual cosa equival al 7,14% del PIB, mentre que el dèficit de l'Estat s'ha situat en el 6,54% fins al novembre, amb 72.322 milions d'euros.

D'acord amb les dades d'execució pressupostària que el Ministeri d'Hisenda ha publicat aquest dimecres, si es descompta la despesa en interessos (dèficit primari), la xifra del dèficit de l'Estat baixa fins al 4,7% del PIB.

Aquesta evolució obeeix, d'una banda, al descens del 12,8% dels ingressos, fins als 162.312 milions, a causa de la crisi sanitària, i a un augment de les despeses del 19,1%, fins als 234.634 milions, en què gairebé el 90% de l'increment correspon a despeses relacionades amb la pandèmia, com l'augment de programes sanitaris i de transferències a la Seguretat Social i a les comunitats autònomes.

D'altra banda, les comunitats autònomes han registrat fins a l'octubre un superàvit de 1.084 milions, la qual cosa suposa el 0,10% del PIB, en relació amb el dèficit del 0,36% que es va registrar fa un any.

Aquesta evolució positiva, explica Hisenda, es deu a diverses mesures que el Govern espanyol ha adoptat per garantir que les comunitats puguin respondre a l'emergència sanitària. De fet, totes les comunitats (excepte Navarra i País Basc) registren fins a l'octubre un comportament més positiu que fa un any.

Amb tot, els fons de la Seguretat Social van registrar durant els deu primers mesos de l'any un dèficit de l'1,97% del PIB.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés