Publicat 19/12/2019 16:24:15 +01:00CET

La defensa de Torra plantejarà qüestions prejudiciales al TUE en el recurs de la inhabilitació

El president català, Quim Torra (arxiu)
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 19 des. (EUROPA PRESS) -

La defensa del president de la Generalitat, Quim Torra, plantejarà les seves qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) en tramitar el recurs de cassació davant el Tribunal Suprem (TS) contra la condemna a un any i mig d'inhabilitació dictada aquest dijous pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Fonts de la defensa han informat que les qüestions prejudicials s'han d'elevar al tribunal de Luxemburg amb caràcter previ a la resolució del recurs de cassació, i que el principal motiu és demanar als jutges europeus que valorin que la instrucció judicial en el cas d'un càrrec polític com Torra l'hagi fet un jutge de "designació política".

El TSJC ha condemnat el president de la Generalitat, Quim Torra, a un any i mig d'inhabilitació per un delicte de desobediència en mantenir la pancarta per la llibertat dels presos independentistes i el llaç groc, malgrat l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar-los, en ser el període electoral de les eleccions generals d'abril.

Fonts de la defensa han considerat que la sentència condemnatòria del TSJC és "molt feble" i que hi ha aspectes que no han quedat acreditats, com que Torra fos directament responsable dels símbols col·locats en Conselleries.

Els lletrats del president ja van intentar plantejar al final del judici i en un recurs posterior les qüestions prejudicials davant el TSJC, tot i que aquest tribunal va rebutjar tramitar-les i els va emplaçar al fet que ho fessin en el recurs a la sentència.

Les qüestions prejudicials estaven referides a la imparcialitat dels membres del tribunal que han dictat la sentència contra Torra i a la possibilitat de condemnar-lo a una inhabilitació que afecti el seu dret a ser escollit per exercir càrrecs europeus -com ha estat el cas-.