Publicat 18/11/2019 11:27:34 +01:00CET

La defensa de Torra demana anul·lar el judici pels llaços perquè no serà "imparcial"

Interior de la sala del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on declara el president de la Generalitat per no retirar símbols independentistes del Palau de la Generalitat, Barcelona /Catalunya (Espanya), el 18 de novembre del 2019.
Pool

Al·lega vulneració del dret a jutge imparcial i a la presumpció d'innocència

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

L'advocada del president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dilluns anul·lar el judici per presumpta desobediència, en considerar que es vulnera el dret a jutge imparcial i al·lega també la vulneració de la presumpció d'innocència: "Tenen una oportunitat històrica de salvar el sistema democràtic".

"No creiem que el president pensi que tindrà un judici imparcial quan tot parteix d'una instrucció parcialitzada", ha defensat l'advocada Isabel Elbal, en el torn de qüestions prèvies durant la vista al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Ha assegurat que els dos membres de la Junta Electoral Central (JEC) que van denunciar Torra es van manifestar de manera hostil en contra del procés sobiranista, i que el magistrat instructor de la causa va fer una "instrucció parcialitzada".

Ha lamentat que l'instructor de la causa valorés els fets en una interlocutòria que havia de ser objectiva --ha dit-- i ha assegurat que la sala "està contaminada" perquè el president del tribunal, Jesús María Barrientos, i la magistrada Mercedes Armas van ser els qui van admetre a tràmit la querella de la Fiscalia al començament del procediment.

Així, l'advocada ha dit que, quan van invocar davant el tribunal que dos membres de la JEC s'havien manifestat de manera "hostil" contra el procés independentista i que podien ser parcials, el TSJC es va limitar a dir que no havien recusat en el moment adequat.

"Si hi havia un problema, tot i que hi hagués un error de forma, haurien d'haver entrat a valorar si estaven contaminats", ha indicat la lletrada, que exerceix la defensa de Torra al costat de l'advocat Gonzalo Boye.

Així mateix, creu que el magistrat instructor, en la interlocutòria de transformació del procediment a abreujat, va fer valoracions quan l'escrit ha de ser neutre i objectiu de descripció de fets, per la qual cosa creu que s'ha fet una "instrucció parcial".

Ha opinat que la composició de la sala que jutjarà Torra, amb Barrientos i Armas, no els dona "cap confiança en que el tribunal sigui imparcial".

"Entenem que la sala està contaminada i que els dos magistrats no haurien d'estar asseguts al tribunal", ha valorat l'advocada respecte a aquests dos membres.

DECLARACIONS DE CELÁA I SÁNCHEZ

L'advocada ha invocat també una "palmària" vulneració del dret a la presumpció d'innocència de Torra, i ha explicat que ja s'han escrit nombrosos articles periodístics que donen per fet que Torra serà condemnat.

També ha destacat les declaracions de la ministra portaveu, Isabel Celáa, el 20 de març del 2019 en què va avisar Torra que, si no retirava els símbols, passaria "la línia de la desobediència", i ho ha vinculat a unes declaracions del president del Govern central, Pedro Sánchez, sobre el seu grau de control de la Fiscalia.

Elbal ha reclamat que, de manera subsidiària, si no s'admet la nul·litat per vulneració de drets fonamentals, la plantegen també per indefensió perquè es va incloure en l'acte d'obertura de judici oral l'acusació per delicte de denegació d'auxili, una petició que només fa l'acusació popular que exerceix Vox, de la qual no s'han pogut defensar durant la instrucció.

FISCALIA

El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, s'ha oposat a totes aquestes peticions, perquè no comparteix "la idea del complot que sembla transcendir", i ha considerat que els membres de la JEC i els jutges van fer manifestacions pròpies de la llibertat d'expressió i que no estan contaminats per iniciar el procediment o enjudiciar.

Per Bañeres, les causes de recusació han de "entendre's restrictivament", i ha al·legat que, si no, s'obriria la porta al fet que qualsevol opinió d'un jutge pogués ser causa de recusació en tot procediment.

A més, sobre la interlocutòria de conversió a procediment abreujat, recorda que no és una resolució neutral perquè el jutge decideix si el procediment ha de continuar o no, per la qual cosa "plasmar aquests arguments, es posi més o menys èmfasi, forma part de les atribucions del jutge i no afecta a la presumpció d'innocència ni és causa de recusació".