Publicado 25/02/2019 13:39

La defensa de Rosell qüestiona la competncia de l'Audincia Nacional de jutjar-lo per fets fora d'Espanya

Juicio por blanqueo al expresidente del FC Barcelona, Sandro Rosell
Pool

Demana que se'l deixi en llibertat i compara la seva situació amb la de La Manada

MADRID, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

La defensa de Sandro Rosell ha qüestionat aquest dilluns davant la Secció Primera de la Sala Penal de l'Audincia Nacional que aquesta instncia sigui competent per enjudiciar l'expresident del Futbol Club Barcelona perqu entén que els fets van tenir lloc fora d'Espanya, --al Brasil i Andorra-- i constituirien, en tot cas, conductes que no eren punibles el 2006 en cap dels pasos implicats. Afirma a més que la investigació va ser prospectiva i en sollicita la nullitat.

Així ho ha explicat el lletrat Pau Molins en la primera sessió del judici a Rosell, a la seva dona, Marta Pineda; al seu soci Joan Besolí, el cunyat d'aquest, Antonio Ramos; al seu amic personal José Colomer, i al seu presumpte testaferro, Sahe Ohanessian, tots ells acusats per la Fiscalia de ser integrants d'"una estructura estable" que des del 2006, es va dedicar al "blanqueig de capital a gran escala".

La sessió ha comenat amb 45 minuts de retard i poc després de comenar s'ha susps durant mitja hora més per solucionar uns problemes tcnics a la sala. El tribunal presidit per la magistrada Concepción Espejel ha reprs la sessió tocades les 11:20 hores, amb la discussió sobre les qüestions prvies en la qual el fiscal Jose Javier Polo ha defensat incorporar més proves i la defensa de Rosell ha sollicitat directament la nullitat.

Considera que "és un simple artifici" de la Fiscalia "el fet de presentar com a membres d'una organització criminal aquestes persones" ats que no totes han participat en totes les operacions de presumpte blanqueig continuat que estan en qüestió i es tracta d'una acusació totalment forada per mirar de mantenir la competncia dels tribunals espanyols en les tres operacions".

En concret, el Ministeri Públic demana 11 anys de presó i 59 milions d'euros de multa per a Rosell, en presó provisional des del maig del 2017, per liderar una xarxa que va blanquejar prop de 20 milions d'euros. Sollicita la mateixa pena i 54 milions de multa per a Besolí; set anys i 50 milions per a Pineda, vuit anys per a Ramos, set per Ohanessian i sis per a Colomer, com a integrants tots d'aquesta "estructura estable" de blanqueig.

"Si es trenca l'artificiosa unitat fctica construda per la Fiscalia en les seves conclusions provisionals, ens trobem amb dues operacions comeses a l'estranger que no tenen el carcter delictiu en qu es van cometre i una tercera actuació comesa a Espanya en l'mbit jurisdiccional d'una sola província", ha assenyalat.

Es refereix a la intermediació de Rosell en la compra de drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol a través de la societat Uptrend Development i al mateix negoci en el patrocini de Nike a l'equip, operacions que segons l'escrit d'acusació van servir per blanquejar comissions illegals del llavors president de la Confederació Brasilera de Futbol, Ricardo Terra Teixeira, mitjanant un entramat societari que va moure els diners fins a Andorra. L'advocat demana que s'arxivin les actuacions sobre tots dos assumptes per haver transcorregut en altres pasos on a més, les conductes assenyalades per la Fiscalia no tenien un retret penal el 2006.

UNA OPERACIÓ A BARCELONA

Pel que fa a la tercera operació, es tracta de la venda de la societat Bonus Sport Marketing a una mercantil libanesa i que segons la Fiscalia, va ser "simulada" per portar a Espanya els diners d'origen illícit de Teixeira. La defensa argumenta que, en tot cas, seria una transacció desenvolupada en una sola província i demana que l'Audincia Nacional s'inhibeixi en favor dels jutjats de Barcelona.

La defensa ha posat en dubte a més de la competncia, la imparcialitat del tribunal, ats que, segons ha explicat, és la mateixa sala que li ha estat negant reiteradament sortir en llibertat sota fiana.

"És lgic i hum que encara que sigui involuntriament, els magistrats poguessin sentir-se inclinats a condemnar Rosell pel fet que hagin passat dos anys injustament a la presó", ha plantejat.

En tot cas, ha sollicitat a la sala que reconsideri la seva posició sobre la llibertat de Rosell, l'empresonament de la qual vulnera en la seva opinió el seu dret a la defensa, i se'l deixi en llibertat "en aquest mateix moment" o, en tot cas, quan acabi el judici, abans que es dicti sentncia.

"Aquesta mateixa justícia no ha dubtat a deixar en llibertat provisional persones processades i condemnades en primera o fins i tot en segona instncia, com La Manada, per delictes més greus", ha afegit Molins.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés