Publicat 3/4/2019 15:58:32 +02:00CET

La defensa de Forn sol·licita al tribunal un acarament entre Pérez de los Cobos i el comissari Ferran López

Procés.- Un comissari descriu l'"escarni" a la Prefectura el 3 d'octubre del 201
Pool - Archivo

Diu que han ofert versions contradictries durant el judici sobre el dispositiu policial de l'1-O

MADRID, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Javier Melero, advocat de l'exconseller catal d'Interior Joaquim Forn, ha sollicitat aquest dimecres al tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya un "acarament" entre el coronel de la Gurdia Civil Diego Pérez de los Cobos i el comissari dels Mossos d'Esquadra Ferrán López per contrastar les diferents versions que han ofert com a testimonis del judici.

Després de prendre declaració a López en la sessió del matí d'aquest dimecres al Tribunal Suprem, Melero ha fet referncia a l'article 729 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (Lecrim), que estableix que "els acaraments dels testimonis entre si o amb els processats" poden ser sollicitats per qualsevol de les parts i els magistrats han de decidir si ho acorda o no.

Pérez de los Cobos i López van mantenir entre el 25 de setembre i l'1 d'octubre del 2017 una relació fluda i constant, ats que el primer havia estat designat coordinador del dispositiu policial del referndum independentista i el segon era el número dos dels Mossos d'Esquadra a qui el seu cap, el major Josep Lluís Trapero, havia encarregat mantenir la interlocució.

No obstant aix, en les declaracions que han fet tots dos en seu judicial han ofert versions contradictries pel que fa a aquest dispositiu suposadament coordinat entre la Gurdia Civil, Policia Nacional i Mossos. Fa un mes, Pérez de los Cobos va comparixer al Suprem i va afirmar que l'operatiu dissenyat per la policia autonmica l'1-O, consistent en 'binomis' --parelles d'agents-- enviats a uns 2.300 collegis de Catalunya per provar d'impedir el referndum, va resultar ser una "estafa".

Al seu parer, aquest dispositiu va demostrar ser "insuficient, inadequat i inefica", raó per la qual va justificar les intervencions ja conegudes dels policies nacionals i gurdies civils als locals de votació.

López, en canvi, ha ofert una versió ben diferent dels fets. Segons ha afirmat aquest dimecres, la fórmula dels 'binomis' va ser avalada pel coronel Pérez de los Cobos des de la primera reunió de coordinació el 25 de setembre. Era aix o els Mossos només podrien centrar la seva actuació en "uns quants" centres de votació, per la qual cosa es va decidir fer un desplegament mínim a cada collegi.

A preguntes de Javier Melero, el comissari ha remarcat que en cap moment va percebre que hi hagués hagut un "trencament de confiana" en aquest dispositiu que, segons ha insistit, havia estat acordat amb el coronel de l'Institut Armat. I a la qüestió de si mai va rebre cap retret per part seva, ha esmentat que només van parlar un cop després que Pérez de los Cobos declarés a l'Audincia Nacional sobre aquest assumpte per informar-li que ell donaria una altra versió dels fets.

Ha estat en aquest moment quan l'advocat de Forn ha sollicitat l'acarament al tribunal, el president del qual, Manuel Marchena, ha anunciat que comunicar la decisió aquesta mateixa tarda.

TESTIFICAL D'UN ALTRE CORONEL DE LA GURDIA CIVIL

A més, Melero també ha sollicitat la testifical del coronel de la Gurdia Civil Mariano Martínez, comandament amb qui Ferran López va estar comunicat tot el dia del 20 de setembre del 2017, durant el setge a la Conselleria d'Economia de la Generalitat.

Sobre aquest punt, el comissari ha defensat que els Mossos "van fer el que van poder" perqu fins a primera hora del matí no van saber que la Gurdia Civil tenia un dispositiu en marxa amb 41 escorcolls ordenats pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona.

També ha remarcat que atesa la quantitat de gent que es va amuntegar des de les nou del matí davant de la conselleria no van poder complir amb els requeriments de l'Institut Armat per acordonar la zona, permetre l'entrada amb cotxe de detinguts o assegurar els vehicles que admet que van resultar "vandalitzats".