Publicat 27/5/2019 14:26:16 +02:00CET

La defensa de Forn es desmarca de la resta i rebutja impugnar les proves documentals de l'acusació

Procés.- El juicio prosigue mañana con el instructor de las diligencias del juzgado del 1-O y unos 60 policías
Pool - Archivo

MADRID, 27 maig (EUROPA PRESS) -

Les defenses en la causa del procés independentista que es jutja al Tribunal Suprem s'han dividit a l'hora de reaccionar davant la prova documental que han presentat la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular exercida per Vox. Tots els advocats han impugnat part dels escrits de les acusacions excepte Javier Melero, que representa l'exconseller d'Interior Joaquim Forn.

Aquest tràmit del judici s'ha produït després que s'hagi interromput la lectura de l'escrit de proposició de prova de l'advocada de l'Estat, de 90 pàgines. Abans del descans de mig matí la lletrada Rosa María Seoane ha llegit 24 pàgines d'aquest text, en el qual s'enuncien els documents que al seu parer ha de tenir en compte com a prova de càrrec el tribunal.

La qüestió s'ha solucionat després que Melero hagi sol·licitat la paraula i hagi plantejat, després del descans, que es donava per assabentat del contingut del document independentment de si fos llegit íntegrament o no en la sessió d'aquest dilluns.

També s'ha oposat a l'exhibició per part de la Fiscalia de tots i cadascun dels documents del seu escrit de prova, tal com havia sol·licitat la fiscal Consuelo Madrigal en considerar-ho "perjudicial i dilatori" per al funcionament del judici.

PATINADA DE LA FISCALIA

La petició de Madrigal s'entén com una mena de rectificació, perquè al contrari del que ha fet l'Advocacia de l'Estat durant el seu torn s'ha limitat a destacar només alguns dels documents, si bé ha advertit que no en renunciava a cap encara que no fossin esmentats expressament. Després del que ha passat amb l'advocada de l'Estat, la Fiscalia ha provat d'evitar mals entesos i ha demanat l'exposició en una pantalla tots i cadascun dels seus papers.

En el seu torn, totes les defenses excepte la de Melero s'han donat per assabentats de les proves de les acusacions sense que fossin expressament llegides, la qual cosa ha evitat que l'advocada de l'Estat hagués de continuar amb el tràmit. No obstant això, han dubtat sobre la posició de la Fiscalia de no entendre per què Madrigal havia destacat alguns documents i d'altres no.

Finalment, el president del Tribunal Manuel Marchena, ha assenyalat que la sala resoldrà per escrit sobre les impugnacions de la defensa i la pertinència de la prova fiscal, i ha donat per acabada la lectura de l'escrit de l'advocada de l'Estat, que encara li quedaven per llegir més de 70 folis del document.

PROVES IMPUGNADES

Pel que fa a les proves proposades, totes les defenses excepte Melero han qüestionat, entre d'altres, els documents que ha remès a aquesta causa el Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que ha processat una vintena de persones per l'organització de l'1-O.

De la mateixa manera demanen que s'expulsin els documents intervinguts a Josep Maria Jové, número dos de l'exvicepresident Oriol Junqueras (document Enfocats i agenda Moleskin) i diversos missatges a Twitter atribuïts als encausats.

També han impugnat l'escrit de l'Advocada de l'Estat en ser recent, perquè aquesta part no va demanar la prova documental quan va presentar el seu escrit d'acusació i el fet que la demani en aquest moment els causa "indefensió".

Després de conèixer la decisió del tribunal sobre totes aquestes proves està previst que comenci el visionat de diferents vídeos en relació amb els fets que van tenir lloc tant el 20 de setembre del 2017 en durant els escorcolls ordenats per un jutjat de Barcelona com l'1 d'octubre, dia del referèndum.