El decret del lloguer entra en vigor aquest dimecres

Bloque, piso, pisos, casas, ventanas, alquiler, compra, edificio, centro
EUROPA PRESS - Archivo
Publicat 6/3/2019 11:16:35CET

MADRID, 6 Març (EUROPA PRESS) -

El decret de mesures urgents en matèria de lloguer, que limita les pujades anuals dels preus a l'increment de l'IPC per a tots els contractes nous durant la durada del contracte signat, entrarà en vigor aquest dimecres després que es publiqués aquest dimarts en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Amb aquest reial decret, que amplia a cinc anys la pròrroga de la durada del contracte respecte als tres actuals, es torna a la situació del 1994 pel que fa a la presa en consideració de l'increment de l'IPC per situar l'augment de la renda dels habitatges en lloguer, encara que en aquest cas l'IPC no serà obligatori com aleshores i només operarà com a sostre.

Aquesta mesura només serà aplicable per als contractes que se subscriguin a partir d'aquest dimecres. Els contractes d'arrendament sotmesos a la Llei d'Arrendaments Urbans de 1994, que s'hagin fet amb anterioritat a l'entrada en vigor de la nova norma, continuaran regint-se pel que estableix el règim jurídic que els era aplicable.

No obstant això, quan les parts ho acordin i no resulti contrari a les previsions legals, els contractes preexistents podran adaptar-se al règim jurídic que s'estableix en el nou decret.

La norma inclou l'elaboració d'un sistema estatal d'índexs de referència als habitatges, que s'utilitzarà per fer un seguiment del mercat i servirà de suport a diverses mesures de caràcter fiscal.

Aquest índex de referència, el termini d'elaboració per al qual el Govern espanyol es dona vuit mesos, s'actualitzarà anualment i serà tan detallat com sigui possible.

Aquesta eina estatal de referència serà compatible amb altres índexs que puguin elaborar les comunitats autònomes per definir l'aplicació de les seves competències en polítiques d'habitatge. No obstant això, aquest índex en cap cas habilita les administracions a establir sistemes de regulació de preus de lloguer.

Encara que l'esborrany del reial decret sí recollia una bonificació del 80% de l'IBI per a immobles en lloguer d'habitatge habitual la renda del qual fos inferior a la determinada per aquest índex de preus, la norma dona als ajuntaments i comunitats la possibilitat que decideixin la seva política d'habitatge d'acord amb el seu marc fiscal.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.