Publicat 06/03/2019 11:16CET

El decret del lloguer entra en vigor aquest dimecres

Bloque, piso, pisos, casas, ventanas, alquiler, compra, edificio, centro
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 6 mar� (EUROPA PRESS) -

El decret de mesures urgents en matria de lloguer, que limita les pujades anuals dels preus a l'increment de l'IPC per a tots els contractes nous durant la durada del contracte signat, entrar en vigor aquest dimecres després que es publiqués aquest dimarts en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Amb aquest reial decret, que amplia a cinc anys la prrroga de la durada del contracte respecte als tres actuals, es torna a la situació del 1994 pel que fa a la presa en consideració de l'increment de l'IPC per situar l'augment de la renda dels habitatges en lloguer, encara que en aquest cas l'IPC no ser obligatori com aleshores i només operar com a sostre.

Aquesta mesura només ser aplicable per als contractes que se subscriguin a partir d'aquest dimecres. Els contractes d'arrendament sotmesos a la Llei d'Arrendaments Urbans de 1994, que s'hagin fet amb anterioritat a l'entrada en vigor de la nova norma, continuaran regint-se pel que estableix el rgim jurídic que els era aplicable.

No obstant aix, quan les parts ho acordin i no resulti contrari a les previsions legals, els contractes preexistents podran adaptar-se al rgim jurídic que s'estableix en el nou decret.

La norma inclou l'elaboració d'un sistema estatal d'índexs de referncia als habitatges, que s'utilitzar per fer un seguiment del mercat i servir de suport a diverses mesures de carcter fiscal.

Aquest índex de referncia, el termini d'elaboració per al qual el Govern espanyol es dona vuit mesos, s'actualitzar anualment i ser tan detallat com sigui possible.

Aquesta eina estatal de referncia ser compatible amb altres índexs que puguin elaborar les comunitats autnomes per definir l'aplicació de les seves competncies en polítiques d'habitatge. No obstant aix, aquest índex en cap cas habilita les administracions a establir sistemes de regulació de preus de lloguer.

Encara que l'esborrany del reial decret sí recollia una bonificació del 80% de l'IBI per a immobles en lloguer d'habitatge habitual la renda del qual fos inferior a la determinada per aquest índex de preus, la norma dona als ajuntaments i comunitats la possibilitat que decideixin la seva política d'habitatge d'acord amb el seu marc fiscal.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés