Publicat 6/6/2019 12:03:59 +02:00CET

Decauen els recursos de 16 etarres que demanaven al TEDH no comptutar les penes que han complert fora d'Espanya

tribunal de derechos humanos de estrasburgo
Reuters - Archivo

MADRID, 6 juny (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, ha tombat els recursos de 16 membres de la banda terrorista ETA que van denunciar l'Estat per no restar de les condemnes que els havien imposat a territori espanyol els anys de pena que havien complert abans en altres països, principalment a França.

En una decisió que s'ha donat a conèixer aquest dijous, la Cort recorda que ja es va pronunciar sobre aquest assumpte el passat mes d'octubre, quan va avalar que no descomptessin als etarres Santiago Arróspide Sarasola, àlies 'Santi Potros'; Alberto Plazaola Anduaga i Francisco Múgica Garmendia, ('Pakito'), els anys que havien complert a França.

Segons exposa la decisió, que ha analitzat de manera conjunta els recursos per tenir la mateixa motivació, els denunciants assenyalaven l'aplicació retroactiva de la jurisprudència del Tribunal Suprem contrària a descomptar les condemnes que havien complert a l'estranger.

Apel·laven als articles 7 i 5 de la Convenció Europea de Drets Humans, sobre el dret a la llibertat i a no ser condemnat per un delicte que en el moment de cometre'l no estigués tipificat o comportés un retret penal menor que a posteriori.

Són arguments semblants als que esgrimeix 'Santi Potros' en el seu recurs i van ser rebutjats pel TEDH, que va avalar la política penitenciària espanyola i la determinació de no considerar les penes complertes en altres països en benefici dels reus a l'hora de computar el temps que han de passar a la presó a Espanya.

De fet, davant d'aquell pronunciament els altres 16 etarres que estaven pendents d'aquesta última decisió, van comunicar al Tribunal la intenció de no continuar endavant amb els recursos, en els escrits que van presentar els dies 25 i 29 de març i 26 d'abril.