Debat.- Sánchez garanteix a Rufián la taula per almenys deixar canalitzada la solució de Catalunya aquesta legislatura

Publicat 4/1/2020 21:07:01CET
El presidente del Gobierno en funciones, Pedro Sánchez, da la réplica desde la tribuna del Congreso de los Diputados a los portavoces del Grupo Plural durante la primera sesión del debate de su investidura en la XIV Legislatura
Jesús Hellín - Europa Press

Rufián diu ni que l'autodeterminació ni lA unitat d'Espanya mereixen la pena amb violència i afirma admirar des de Cervantes fins a Rosalía

MADRID, 4 gen. (EUROPA PRESS) -

El candidat del PSOE a la presidència del Govern central, Pedro Sánchez, ha garantit avui al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, la creació de la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat en 15 dies per almenys deixar canalitzada la solució del "contenciós territorial" de Catalunya en aquesta legislatura.

Així ho ha afirmat Sánchez en la picabaralla amb el portaveu independentista durant la primera jornada de la sessió d'investidura. "Despreocupi's, la comissió es crearà", ha promès el secretari general del PSOE, que, a més, ha dit que els socialistes aniran a la taula "amb el millor dels ànims" perquè la seva voluntat és ferma i honesta.

"El PSOE vol resoldre el contenciós territorial i, si no ho aconseguim en una legislatura, almenys que ho deixem canalitzat perquè els seus fills i les meves filles puguin trobar una Catalunya unida en
la seva diversitat", ha afegit Sánchez.

Després de la intervenció inicial de Gabriel Rufián --que havia advertit a Sánchez que si no hi ha taula de diàleg no hi ha legislatura--, el candidat socialista ha començat amb un agraïment explícit" als republicans catalans i ha citat, a més de Rufián, a Marta Vilalta i a Josep Maria Jové.

No obstant això, i després de garantir la creació de la taula de negociació, Sánchez ha volgut precisar que ell sempre havia parlat de "conflicte polític". "De què estem parlant, si no?", ha exclamat. Però també ha matisat que aquest és compatible amb la crisi de convivència, que és com es referia Sánchez a la situació de Catalunya durant la campanya electoral; cosa que --ha recordat-- recullen les dades del CEO.

Ha admès, en aquest sentit, que en el diàleg que estableixin partiran de diagnòstics diferents, perquè el problema per a ERC és que l'Estat no reconeix el dret d'autodeterminació perquè aquest --ha dit-- no està emparat pel dret internacional.

SÁNCHEZ: UNA VOTACIÓ

Ha afegit que no només són causes legals el que el porta a rebutjar l'autodeterminació, sinó també socials ja que --ha assenyalat parafrasejant al propi Rufián-- no es pot construir una república amb el 50 per cent de la població en contra.

Però també ha dit que ell sempre ha defensat que "l'única solució" per a Catalunya que veu és una votació. "Ho he dit sempre", ha exclamat.

Ha admès també que la situació actual és un "fracàs" però ha precisat que no és només dels partits espanyols, sinó també dels catalans. Per això ha insistit a "recomençar" i buscar un punt de trobada, encara que ha assegurat tenir moltes limitacions perquè no preveu una oposició lleial del PP: "És la desgràcia que tenim a Espanya".

També ha reconegut que a ERC van ser "valents" en ser els primers que van rebutjar la violència quan es van produir les protestes per la sentència del procés l'octubre.

RUFIÁN I LES CÀRREGUES DE L'1-O

El portaveu d'ERC ha agraït el to de Pedro Sánchez i ha insistit que la música que li arriba del PSOE li sona bé perquè és "diferent", encara que creu que això passa també perquè els republicans catalans han guanyat dues vegades les eleccions generals a Catalunya.

De fet, ha dit que no faria la broma de quin PSOE veuran, si el d'Adriana Lastra o el de Josep Borrell, perquè "és clar".

També ha respost l'agraïment de Sánchez per rebutjar la violència, ratificant-s'hi en afirmar que no hi ha cap idea ni en la vida, ni en la política ni en la unitat d'Espanya ni en la independència ni en l'autodeterminació de Catalunya que valguin la pena si és per la via de la violència. "No ens representa cap via violenta, no hi ha res a la vida que ho justifiqui", ha exclamat.

Dit això, ha tornat a recriminar, i ha amenaçat amb repetir-ho 155 vegades, que "l'única" violència fins al moment que està inequívocament constatada és la de l'1-O --en al·lusió a les càrregues policials--, i ha retret a Pedro Sánchez que aquesta mai hagi estat condemnada.

"AL FINAL, QUE ÉS SENTIR-SE CATALÀ, ESPANYOL O DE TOMBUCTÚ?"

També ha dit que li sona malament que algú que "s'autocalifica d'esquerres" digui que la política provoca una "crisi de convivència".

Però sí ha insistit en la necessitat de trencar blocs per aconseguir les seves finalitats antagòniques i per transcendir les sigles del PSOE i ERC, els seus noms i els seus vots.

I, després de l'afirmació de Sánchez dient que sempre ha cregut necessari que es votés a Catalunya, ell ha dit que no està d'acord amb l'eslògan 'Espanya ens roba': "A mi em no em roba una senyora de Malasaña o Lavapiés que cobra la mateixa pensió que la meva àvia; em roben Rato o Millet, i és igual la bandera que tinguin".

Sánchez ha mostrat la seva satisfacció per sentir-lo parlar contra la violència i també per la seva idea que es transcendeixin els blocs, perquè, segons ha dit, ell no imposa el sentiment de ser espanyol, ni Rufián li imposarà a ell el de ser català.

Davant això, el portaveu d'ERC ha volgut introduir un "matís" perquè considera que no es tracta tant de parlar d'identitats si ell no renuncia a Machado, Cervantes, Rosalía o Alejandro Sanz, i ha precisat que ell no és una excepció. S'ha preguntat: "Al final, què és sentir-se català, espanyol o de Tombuctú?".

Contador