Publicat 18/1/2020 16:25:18 +01:00CET

Debat Constituent obre un procés per donar veu a la gent que "encara treballa per la república"

Intervenció de Lluís Llach en una trobada de Debat Constituent.
EUROPA PRESS

Llach afirma que quanta més participació registrin, "més vinculant" serà el resultat

BARCELONA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

La plataforma Debat Constituent ha tancat aquest dissabte el seu cicle de debats sobre les bases constitucionals del futur polític de Catalunya i comença ara un procés participatiu que vol ser "un missatge a l'Estat que, malgrat la repressió, no són ni la classe política ni els despatxos, sinó que és la gent empoderada al carrer la que diu: 'Treballem per la república, encara".

Així ho ha dit el portaveu de la coordinadora de Debat Constituent, Lluís Llach, que també ha demanat als participants en la iniciativa de la plataforma que facin arribar a Europa el missatge que "més enllà del que faci l'Estat espanyol, el país vol continuar treballant" per una república moderna i propositiva, ha dit.

Amb la setena i darrera d'aquestes Jornades Formatives, que s'ha celebrat aquest dissabte a Barcelona, "s'acaba un procés que va començar fa força temps", amb la constitució del consell assessor del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent --set dels seus membres formen part de l'actual coordinadora, i els altres 22 provenen de les divisions territorials de la plataforma--.

Segons Llach, Debat Constituent sempre ha apostat per treure el seu projecte "dels despatxos i portar-lo al carrer", perquè la ciutadania decideixi les bases constitucionals del futur polític de Catalunya.

Tot i que la seva intenció no era redactar una Constitució, sí volien plantejar el procés d'una manera diferent a la Transició: "No s'havia d'assemblar per a res al que va passar l'any 1978".

Ha criticat que la Constitució espanyola fos redactada "per unes quantes persones amb l'exèrcit esperant fora qualsevol iniciativa difícil per passar", davant de la qual cosa ha reivindicat el caràcter participatiu de la iniciativa de Debat Constituent.

Llach ha sostingut que els debats de Debat Constituent s'han plantejat a una "ciutadania empoderada que des de fa uns anys aquesta desconstituint el passat, i constituint el futur".

En aquests debats s'han "retrobat en el teixit social del país" amb representants d'associacions, entitats culturals i esportives, contactes que han culminat amb la formació de 42 'Enteses' comarcals i deu de districte vinculades a Debat Constituent.

UNA PROPOSTA "VINCULANT"

"Quanta més participació hi hagi, més vinculant serà" el resultat d'aquesta nova fase, ha assegurat, i ha afegit que Debat Constituent preveu lliurar el resultat d'aquest procés al Parlament de Catalunya aquest 2020.

Llach ha assegurat que els llindars de rebot que pugui suscitar el projecte no depassaran els "paràmetres més o menys dignes", en comparació dels que s'han registrat en altres estats durant processos constituents.

"Si ens posem seriosament, podem trencar aquests paràmetres. Podem pujar-los molt més", i ha afirmat que, davant l'èxit de les jornada de debat la coordinadora de Debat Constituent, s'ha ampliat fins el 15 de febrer el termini en què els ciutadans poden fer propostes als redactors de les preguntes que vertebraran la següent fase.

Fonts de Debat Constituent han informat a Europa Press que en les sis Jornades Formatives restants han participat una mitjana de 150 persones per sessió, en les quals s'ha debatut sobre sobirania, drets fonamentals, nacionalitat i llengua en grups de reflexió.

En la jornada d'aquest dissabte, a Barcelona, han intervingut la lingüista Teresa Cabrè, l'advocat Agustí Carles i el sociòleg i president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, Miguel Pallers, i han participat unes 200 persones.

el més llegit

 1. 1

  Espanya podrà accedir a 140.000 milions del fons europeu de recuperació, 77.000 milions en transferències

 2. 2

  Coronavirus.- Reus (Tarragona) no obrirà les escoles bressol municipals fins el proper curs

 3. 3

  Detingut en Sant Adrià (Barcelona) un home cercat a Anglaterra per assassinat

 4. 4

  Iglesias recomana al seu pare que emprengui accionis legals contra Álvarez de Toledo

 5. 5

  El Canal 33 innova el seu contingut cultural amb la incorporació de dues sèries documentals