Publicat 24/11/2017 18:24

Dastis avisa que les ciberamenaces no venen d'"un sol país", encara que alguns governs apunten a Rússia

BRUSSEL·LES, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers exteriors, Alfonso Dastis, ha admès que a la cimera d'aquest divendres entre la UE i els socis de l'Est s'ha abordat "la preocupació per les qüestions de ciberseguretat" i diversos països han fet referència "específica" a Rússia, encara que ha avisat que les ciberamenaces no venen d'"un sol país".

"Hi ha hagut diferents referències per part de diferents caps de Govern. En el marc de la preocupació per les qüestions de ciberseguretat. Sí hi ha hagut alguna referència específica" sobre Rússia, ha explicat Dastis al final de la cimera entre els Vint-i-vuit i sis socis de l'Est de l'Associació Oriental (Ucraïna, Geòrgia, Moldàvia, Bielorússia, Armènia i l'Azerbaidjan).

Dastis ha insistit que es tracta d'una amenaça que no cal circumscriure un sol país", en ser preguntat per la decisió dels líders de tots dos blocs d'evitar fer cap referència directa a Rússia a la declaració conjunta que han aprovat al final de la cimera. "No és una qüestió de voler molestar o no", ha resolt.

El cap de la diplomàcia espanyola ha evitat per la seva banda assenyalar de manera específica a Rússia durant la seva intervenció malgrat que el Govern espanyol ha alertat en les últimes setmanes als seus socis de la Unió de la "manipulació i desinformació" sobre el procés sobiranista a Catalunya des de territori rus a través de comptes i perfils falsos, si bé ha admès no tenir proves que confirmin que el Govern rus estaria darrere.

"Aquestes amenaces com ciberatacs, transcendeixen les fronteres nacionals", va alertar el cap de la diplomàcia espanyola durant la seva intervenció a la cimera, apel·lant a la necessitat de "defensar" els valors europeus i la política de veïnatge, han informat fonts d'Exteriors.

POLÒNIA, RÚSSIA I ALEMANYA

Els països que s'han expressat de forma més dura sobre l'actitud de Rússia han estat Polònia, així com el Regne Unit i Alemanya, han explicat fonts europees i diplomàtiques.

"Hem de mantenir els ulls oberts a les accions hostils de països com Rússia, que amenacen el potencial de creixement d'aquest veïnat i que intenten trencar la nostra força col·lectiva", va reclamar la 'premier' britànica, Theresa May, en declaracions a la premsa a la seva arribada a la cimera entre els Vint-i-vuit i sis socis de l'Est d'Europa que participen a l'Associació Oriental.

Els líders dels Vint-i-vuit i d'Ucraïna, Geòrgia, Moldàvia, Armènia, l'Azerbaidjan i Bielorússia han acordat aquest divendres garantir "una cooperació efectiva" per "reforçar la ciberseguretat", "atallar les amenaces híbrides", "reforçar els esforços de comunicació estratègica i treballar per promoure la visibilitat de la cooperació entre la UE i els països de l'Associació Oriental, així com per elevar el coneixement públic sobre la desinformació i exposar-la".

La comunicació estratègica ha cobrat una importància creixent a la llum de les denúncies sobre la presumpta ingerència des de Rússia per desestabilitzar els països bàltics i més recentment els processos electorals a França i en el procés sobiranista català a través de campanyes de desinformació. Ucraïna i els països bàltics també han apuntat a Moscou com a responsable de ciberatacs als seus països, fet que Moscou nega.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés