Actualitzat 17/06/2021 12:13 CET

Damià Calvet serà el nou president del Port de Barcelona en substitució de Mercè Conesa

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat Damià Calvet aquest dimecres.
EUROPA PRESS

Calvet assegura que continuarà la feina dels seus antecessors

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat Damià Calvet serà el nou president del Port de Barcelona en substitució de l'actual presidenta, Mercè Conesa, que ha ocupat aquest càrrec durant pràcticament tres anys.

El traspàs es farà efectiu la primera setmana de juliol, tal com ha anunciat aquest dijous en roda de premsa el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, amb el president de Ports de l'Estat, Francisco Toledo, l'encara presidenta de l'enclavament, Mercè Conesa, i l'exconseller Calvet.

Puigneró ha defensat que durant el seu mandat Conesa ha contribuït a construir un Port "més sostenible, verd i competitiu", i a posicionar-lo com un referent a nivell europeu i global.

Ha destacat que una de les prioritats de Conesa ha estat la descarbonització per adaptar les infraestructures i fer-les més verdes, i que el Port s'està digitalitzant, "està connectat", tot i que creu cal anar amb compte amb els ciberatacs.

Toledo ha recordat que el Port ha hagut de "continuar funcionant amb una aparent normalitat" durant la pandèmia, cosa que s'ha pogut fer perquè les comunitats portuàries han treballat perquè fos així, fins i tot sense tenir uns protocols per encarar la situació, segons ell.

Conesa "s'ha desviscut pel Port, hi ha deixat el millor de si mateixa", ha dit Toledo, i ha qualificat d'emblemàtic el seu lideratge per trobar la millora col·lectiva.

A més a més, ha donat l'enhorabona a Calvet, que creu que està en condicions d'afrontar la presidència de l'enclavament portuari, i li ha ofert el suport de Ports de l'Estat.

CALVET EL VOL FER INNOVADOR

Calvet ha valorat el paper de Conesa com a presidenta del Port, que ha estat la primera dona a presidir-lo i que a més va ser nomenada per ell mateix: "Continuaré la feina que ella va començar", ha afirmat, i també la d'anteriors presidents, dels quals ha citat Joaquim Tosas, Joaquim Coello, Jordi Valls i Sixte Cambra.

"Tot el que pugui ser el Port de Barcelona s'estén al país sencer", ha dit, i s'ha compromès a treballar per tenir un dels ports més innovadors del món des de la sostenibilitat, i perquè sigui un agent actiu, dinamitzador de Barcelona i de l'àrea metropolitana de manera que no es perdi la perspectiva mediterrània.

Calvet considera que hi haurà moltes qüestions de competències del Port que es tractaran en les taules de negociació amb el Govern central, en les comissions bilaterals, i ha assegurat que procurarà que es gestionin mitjançant els criteris polítics que marqui el Govern, i Puigneró també ha assegurat que Catalunya ha de gestionar les seves infraestructures.

CONESA QUALIFICA EL PORT DE RESILIENT

Conesa ha agraït la confiança del Govern que la va nomenar, a l'Administració de l'Estat per haver tornat a construir ponts --en les seves paraules--, i a la comunitat portuària.

Ha assegurat que han estat tres anys "durs" de presidència, en els quals han hagut d'afrontar un ciberatac, una pandèmia, la negociació d'un conveni col·lectiu l'aplicació del qual encara deixa dubtes --ha dit--, i una crisi econòmica i ambiental; d'altra banda, ha valorat l'aliança amb el Port de Busan.

Creu que han treballat "des d'una cohesió interna sense precedents" i que la comunitat portuària ha entès que calia sortir conjuntament de la crisi, i que amb les dades actuals es pot dir que el Port de Barcelona és resilient, i que sobretot ho és el teixit empresarial que l'envolta.

Ha destacat alguns dels reptes que té el Port per davant, com ara reduir l'empremta mediambiental i lluitar per la igualtat de gènere al Port, buscar aliances per continuar present en les rutes marítimes, encaixar amb la ciutat de Barcelona, i ha mostrat la seva confiança en Calvet per fer-ho: "No puc deixar en millors mans l'autoritat portuària", ha conclòs.

Ha recordat que el primer creuer arribarà el dia 26 de juny i que encetarà una recuperació escalonada --la previsió és que del juliol al desembre es tanqui l'any amb una xifra que no serà tan bona com altres anys, ha reconegut-- i ha dit que l'Hermitage ha estat orientat pel Port d'una manera "correcta i positiva".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés