Damià Calvet estudiarà recuperar les llicències VTC de les plataformes que surtin de Catalunya

Actualitzat 1/2/2019 18:51:06 CET
El conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet
EUROPA PRESS

"Hi ha vida més enllà d'Uber i Cabify"

BARCELONA, 1 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, estudiarà com recuperar les llicències dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC) de les plataformes que deixin d'operar a Catalunya arran de l'entrada en vigor del decret del Govern català.

En una atenció als periodistes, ha declarat aquest divendres que, si bé les plataformes digitals com Uber i Cabify han anunciat que se'n van, "les VTC es queden" i altres empreses seguiran prestant el servei.

"Hi ha vida més enllà d'Uber i Cabify", i ha apostat per recuperar les llicències VTC amb la finalitat de posar-les al mercat en condicions de concurs perquè les puguin obtenir altres companyies disposades a operar d'acord amb el decret, que ha entrat en vigor aquest divendres.

"El que estudiarem com a govern és la manera que no ens segrestin les llicències VTC, és a dir, que les empreses que han manifestat la voluntat de no operar a Catalunya no es quedin amb aquestes llicències", encara que ha admès que és complex jurídicament.

S'ha oposat al fet que es retinguin les llicències "de manera gairebé especulativa", perquè això restaria capacitat en la mobilitat de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Calvet ha argumentat que "les VTC són un transport públic i les llicències són una concessió del Govern català".

"AIXÒ NO ÉS LA SELVA"

També ha assegurat que el Govern de la Generalitat vol que Barcelona i Catalunya siguin territoris associats a l'emprenedoria i a l'economia digital però que, alhora, volen que la seva prosperitat no estigui "basada en la desregulació d'un món com la mobilitat" ni en la competència deslleial ni la precarietat laboral.

"Això no és la selva. Si algunes empreses pretenien que es liberalitzés la mobilitat de manera descarnada, en moltes ocasions en detriment de la qualitat laboral dels seus treballadors, han trobat un govern que governa i que pren decisions, i que, per tant, regula", ha dit.

A més, ha creat un grup de treball entre les consellerias de Treball, Territori, Polítiques Digitals, Economia i Empresa per supervisar el desenvolupament del decret i l'eventual indefensió dels treballadors davant de possibles ERO de plataformes VTC.

ENCARA NO LI CONSTEN EROS

"Lamentem que aquestes empreses hagin anunciat ja acomiadaments dels seus treballadors, perquè creiem que és una falta de responsabilitat social corporativa greu", i encara no li consta la presentació de cap ERO.

Ha acabat mostrant la seva voluntat d'avançar en els treballs per a l'aprovació d'una llei integral del servei de transport de viatgers en turismes i ha dit que segueix comptant amb el sector de les VTC per "dialogar" en l'elaboració d'aquesta norma.