Actualitzat 18/6/2020 9:48:28 +00:00 CET

Calvet acusa el Govern espanyol de centralista en la gestió del coronavirus

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, a la seva arribada al Palau de la Generalitat el segon dia de la Fase 2 a Catalunya per celebrar el primer Consell Executiu presencial després que en els últims tres mesos els
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha acusat el Govern espanyol de centralista i autoritari en la gestió de l'emergència sanitària i ha assegurat, sobre la taula de diàleg: "Voldríem un Estat receptiu, que respectés".

"L'emergència sanitària l'ha tractada d'una manera molt autoritària i centralista. Si l'ha tractada així, quina esperança tenim per a la taula de diàleg?", s'ha preguntat aquest dijous el conseller en una entrevista de TV3 que ha recollit per Europa Press.

Ha afegit que "malgrat tot" estan en la taula de diàleg, la volen esprémer, en les seves paraules, dialoguen permanentment amb l'Estat i ha assegurat que no renunciaran mai a exercir el dret a l'autodeterminació.

"SOROLL" ENTRE ERC I JXCAT

Sobre les discrepàncies entre ERC i JxCat, Calvet ha dit que "hi ha soroll" i que hi ha visions diferents entre tots dos partits i socis del Govern, però ha apuntat que això no és exclusiu de la Generalitat i que també passa en el Govern central.

"El que no vull és que es magnifiqui el soroll. Malgrat el soroll governem", ha defensat el conseller, després d'assenyalar que de vegades hi ha discrepàncies en temes puntuals, però s'aproven solucions per a la ciutadania.

També ha afirmat que els agradaria poder tenir més capacitat per afrontar aquestes solucions, ha criticat el dèficit fiscal que ha fixat l'Estat i ha sostingut: "La millor reactivació econòmica és la independència".

ORDENAR JXCAT

Sobre els candidats a les eleccions catalanes de JxCat, Calvet ha defensat que és prioritari ordenar aquest espai polític, cosa que "s'ha ultimat aquests dies" i després obrir un procés de primàries.

"En aquesta reorganització de l'espai sí, jo he dit en veu alta més d'una vegada que seria bo que féssim el que fan altres partits polítics al món, que és un procés meritocràtic per elegir els candidats i les llistes. Això es diu primàries", ha reclamat.

Ha descartat parlar de la dissolució del PDeCAT, fet que consideraria un error: "Quan tinguem JxCat organitzat després cadascú a casa seva farà el que cregui convenient", i ha afegit que quan es voti l'organització de JxCat es veurà qui queda fora de l'espai.

FASE 3, "UNES HORES"

El conseller de Territori ha explicat que la intenció del Govern és que la fase 3 de desescalada "duri unes hores, un dia", després que Barcelona i Lleida hagin passat de fase aquest dijous, per la qual cosa tot Catalunya ja s'hi troba.

"Cal reactivar l'economia. L'estat d'alarma s'acaba dilluns, però avui recuperem les competències", ha celebrat Calvet, que ha dit que s'han de continuar prenent precaucions per evitar aglomeracions.

En el transport públic, ha apuntat que s'ha d'actuar en la demanda i "aplanar l'hora punta amb teletreball i flexibilitat horària", i ha concretat que la reducció de la demanda durant la pandèmia ha suposat un dèficit de 500 milions d'euros en el transport públic.

Sobre els diferents punts de vista en l'aprovació de l'Agència de Patrimoni Natural, Calvet ha demanat superar les confrontacions, perquè aquest organisme "protegeix millor el patrimoni natural" i no treu competències als ajuntaments ni a la Conselleria d'Agricultura.

Contador
La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista