Publicat 9/1/2019 11:20:02 +01:00CET

La CUP retreu al Govern catal "rebaixar" les lleis suspeses pel TC per recuperar-les

Maria Sirvent, Francisco Garrobo y Maria Rovira (CUP)
Europa Press

Creu que evidencia la falta de voluntat de "superar" els límits constitucionals

BARCELONA, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La CUP ha criticat el Govern catal perqu considera que ha fet una "rebaixa" del contingut social de les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional (TC) amb l'objectiu de recuperar-les.

En un comunicat aquest dimecres, els cupaires han alertat que aquesta decisió evidencia "la falta de voluntat política del Govern catal de superar les imposicions d'uns tribunals que legislen en contra dels drets i necessitats de la gent".

També consideren que demostra la "impossibilitat de fer una autntica transformació de les polítiques socials, mediambientals o de redistribució de riquesa" en el marc constitucional i autonmic actual.

El dimarts el Govern catal va aprovar la memria preliminar d'una norma que cerca "donar efectivitat" als articles de quatre lleis aprovades pel Parlament que van ser després suspeses o anullades parcialment pel TC: La llei d'igualtat entre dones i homes; la del canvi climtic; la d'associacions de consumidors de cnnabis, i la de l'Agncia Catalana de Protecció Social.

La portaveu del Govern catal, Elsa Artadi, ha explicat que aquesta norma vol trobar "alternatives legals" que permetin a les quatre lleis entrar plenament en vigor sense collisionar amb l'Alt Tribunal.

La CUP ha sostingut que les lleis suspeses "suposaven només una mínima expressió de les mesures palliatives i d'urgncia per fer la vida més suportable a les classes populars".

"Per aquest motiu, el fet de rebaixar el contingut suposa renunciar un altre cop a qualsevol iniciativa legislativa del Parlament a favor de les millores de les condicions de vida de la classe treballadora i de les persones amb menys recursos", ha sentenciat.

La formació anticapitalista ha insistit que els drets socials "no es negocien, sinó que s'exerceixen" malgrat les decisions dels tribunals, per la qual cosa exigeixen que es facin efectives aquestes lleis immediatament.