Publicat 22/5/2019 16:09:58 +02:00CET

La CUP proposa una moratòria general a qualsevol nova construcció i llicència turística

Debat de Tv3 amb els candidats a l'alcaldia de Barcelona
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

La candidata de la CUP a l'Alcaldia de Barcelona, Anna Saliente, ha proposat aquest dimecres reformular el PEUAT per establir una moratòria general a qualsevol tipus de nova construcció i concessió de llicència d'allotjament turístic a tota la ciutat.

En roda de premsa sobre les mesures relacionades amb el turisme, el partit també demana no renovar les llicències d'ús turístic per anar reduint progressivament la presència d'habitatges per a aquest ús i recuperar la seva funció social.

També insta a identificar, inspeccionar i procedir al tancament immediat dels pisos turístics il·legals, així com sancions a aquest ús il·lícit i no permetre que puguin optar a aconseguir la llicència en el futur.

CLAUSURAR 'HOSTELS'

La CUP també demana clausurar els allotjaments, que amb altres finalitats, com les residències d'estudiants o els 'hostels' allotgen turistes "de manera encoberta o explícita".

Per al partit, és necessari desenvolupar una regulació administrativa i fiscal del lloguer d'habitacions en habitatges que tinguin la condició de residència habitual per limitar els supòsits i el volum de pernoctació, com Berlín (Alemanya), Londres (Regne Unit) i Amsterdam (Països Baixos).

La formació també demana la dissolució de Turisme de Barcelona i crear una regidoria de decreixement turístic per afrontar aquest repte els propers anys implicant els veïns.

El partit també demana no desenvolupar més campanyes de promoció turística a l'exterior per part de l'Ajuntament, i repercutir en el preu de l'aigua, dels residus i de l'IBI el "cost ecològic i social de la massificació".

El partit ha lamentat que Barcelona ha vist créixer de manera exponencial el volum de turistes i visitants que arriben a la ciutat els darrers 20 anys, i que és la dotzena ciutat del món que rep més turistes.

Per a la formació, el discurs triomfalista que vincula benestar, èxit, progrés econòmic i creixement il·limitat és "una fal·làcia" i el monocultiu turístic té conseqüències nefastes en el dret a l'habitatge, deshumanitza barris sencers com el Gòtic, genera llocs de treball precaris i destrueix el petit comerç.