Publicat 19/5/2020 19:00:02 +02:00CET

La CUP proposa que el Govern desobeeixi davant restriccions de l'autogovern

El portaveu de la CUP en el Parlament de Catalunya, Carles Riera, durant la Comissió d'Investigació sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya, en el Parlament, a Barcelona a 25 de febrer de 2020.
Pau Venteo - Europa Press - Archivo

   Creu que en el 155 va haver-hi "complicitat" dels Mossos i critica el Rei i al Govern del moment

   BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

   La CUP proposa recomanar al Govern i al Parlament un comportament de "no col·laboració i desobediència, en favor de l'exercici de les competències i la sobirania" davant d'escenaris en els quals es pugui restringir l'autogovern, com creu que passa en l'actual de la crisi pel coronavirus.

   Aquesta és una de les conclusions de la CUP sobre la comissió d'investigació del Parlament de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, entre les quals també figura una proposta per crear una comissió d'estudi sobre "la recentralització, les restriccions de l'autogovern i les estratègies per exercir efectivament el dret a l'autodeterminació".

   Conclou que l'article 155 de la Constitució es va aplicar en el context d'una "operació d'Estat contra el moviment popular a favor del dret a l'autodeterminació i contra la dissidència política", i sosté que les institucions continuen intervingudes i que l'autocensura està vigent en la política catalana.

   La CUP considera que va haver-hi "participació, complicitat i zel del cos dels Mossos d'Esquadra en l'aplicació del 155 i en la repressió contra el moviment independentista i contra la dissidència política".

   Creu que l'1-O i la declaració d'independència no van tenir "traducció jurídica pel context repressiu i per la decisió del Govern de la Generalitat de no sostenir la confrontació democràtica amb l'Estat per donar continuïtat a la mobilització social i popular, en un marc de negociació fallida amb l'Estat".

   Assegura que l'aplicació del 155 va comportar un abús de poder, "traspassant fins i tot els propis límits constitucionals i la mateixa naturalesa, abast i límits d'aquest article", i va implicar una operació de purga política en treballadors públics per raons d'ideologia, antecedents, pertinença política o no col·laboració, segons el partit.

   La CUP ha sostingut que alguns responsables polítics van tenir una reacció nul·la davant el 155, la qual cosa va facilitar la intervenció de la Generalitat, i s'ha preguntat per què alguns alts càrrecs del Govern de JxSí van seguir en els seus llocs de treball, "servint directament als ministeris", i si algú es va plantejar una estratègia de boicot al 155.

   Avisa que "només l'exercici del dret a l'autodeterminació, així com la plenitud de drets socials, civils i polítics, farà possible el veritable desterrament del 155", que segueix incrustat 'de facto' en l'ADN de l'autonomia, que continua intervinguda i restringida, segons la CUP.

   CRÍTIQUES Al REI

   La formació acusa el Rei Felipe VI d'haver avalat i legitimat en el seu discurs del 3 d'octubre "la suspensió de la democràcia a Catalunya, així com totes les formes de violència, inclosa la feixista, tant les prèvies entre el 20 de setembre i l'1 d'octubre, com les quals es van derivar".

   Destaca en les conclusions que "la restricció del dret al lliure debat polític en el Parlament o en ajuntaments quan es tracta del qüestionament de la monarquia" representa una anomalia, i critica l'empresonament de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell per haver permès aquests debats, segons la formació.

   Assegura que el fet que dirigents independentistes es trobin a la presó o a l'estranger "posa de manifest la impossibilitat de desenvolupar plenament els drets democràtics en el context de l'Estat espanyol, la seva Constitució i el règim del 78", i creu que s'ha generat un escenari d'excepcionalitat i de restricció de drets.

Contador