Actualitzat 30/4/2019 15:46:47 +00:00 CET

La CUP proposa un "boicot" en les eleccions europees després de l'exclusió de Puigdemont

Av.- 26M.- La CUP proposa un "boicot" les eleccions europees després de l'exclusió de Puigdemont
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

La diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent ha proposat aquest dimarts a totes les forces democràtiques la possibilitat de fer un "boicot" en les eleccions europees del 26 de maig després que la Junta Electoral Central (JEC) hagi exclòs l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí de la candidatura de JxCat en aquests comicis.

En roda de premsa, ha assegurat que aquesta exclusió és "el primer assaig d'il·legalitzacions selectives de baixa intensitat" i considera que els partits democràtics han de consensuar una resposta conjunta com ara boicotejar les eleccions.

"Potser cal plantar-nos", i ha explicat que la manera de fer aquest boicot pot ser diversa, però que primer han de parlar-ho amb la resta de partits per acordar-lo.

Per a Sirvent, l'exclusió de Puigdemont, Comín i Ponsatí suposa la il·legalització 'de facto' d'una candidatura en les eleccions, de manera que veu necessari una "resposta col·lectiva, àmplia i contundent que sigui una resposta sense matisos".

"Això va de drets, no va de parròquies. Avui han pogut ser Puigdemont, Ponsatí i Comín, i demà podem ser nosaltres", i afirma que la CUP i l'organització juvenil Arran ja han rebut amenaces d'il·legalització.

Per això, ha alertat que a l'Estat hi ha un "context totalment antidemocràtic i de vulneració de drets constants", i ha qüestionat les garanties que poden tenir les eleccions europees en aquest marc i amb una JEC que, al seu parer, actua de manera parcial.

Així, ha emplaçat els partits democràtics a plantejar-se quina "legitimitat" volen donar a aquests comicis, encara que ha informat que encara no han tingut cap contacte amb ells i que en els propers dies començaran a abordar-ho.

En ser preguntada per quina diferència hi ha entre el boicot que plantegen i el fet de no presentar-se a les europees, com ja va anunciar la CUP fa mesos, Sirvent ha insistit que el que plantegen ara és "un acord de les forces democràtiques per fer una resposta contundent i organitzada a aquesta suspensió de candidatures".