Publicat 28/9/2019 15:11:47 +02:00CET

La CUP presentarà candidatura pròpia per "impedir qualsevol governabilitat"

Mireia Vehí, CUP
CANIDATURA D'UNITAT POPULAR (CUP)

   BARCELONA, 28 set. (EUROPA PRESS) -

   La CUP ha decidit aquest dissabte presentar-se amb una candidatura pròpia a les eleccions generals del 10 de novembre, per "impedir qualsevol governabilitat a l'Estat", ha defensat la membre del secretariat nacional Mireia Vehí.

   En una roda de premsa després del Consell Polític extraordinari d'aquest dissabte, Vehí ha anunciat que "per primera vegada en la seva història, l'esquerra independentista i la CUP decideix presentar-se a les eleccions espanyoles", una decisió que no ha estat fàcil i que han pres per responsabilitat, ha dit.

   Vehí ha assegurat que hi ha una situació d'excepcionalitat i ha lamentat: "Cada vegada tenim més presos polítics, cada vegada tenim més persones detingudes, més persones represaliadas per l'Estat espanyol".

   La CUP "no farà cap tipus de política, ni garantirà cap tipus de governabilitat, si no hi ha el reconeixement al dret a l'autodeterminació i l'amnistia per a totes les persones represaliadas", ha sostingut Vehí.

"IMPUGNAR EL RÈGIM"

   Ha explicat que la CUP ha donat aquest pas "en temps d'expulsar els comunistes de les institucions, en temps de feminicidis, en temps de repressió", i ho fa per impugnar a la monarquia, al règim i a qualsevol institució que vagi en contra de la capacitat col·lectiva de decidir el futur, en les seves paraules.

   Vehí ha subratllat que se centraran en "defensar el dret a l'autodeterminació, l'amnistia per a les persones represaliadas, i la conquesta de drets".

   Ha negat que l'esquerra independentistes hagi fet mai política institucional "per fer un joc de cadires", i ha assegurat que es presenten per dir-li a l'Estat que deixi de detenir la seva gent.

   "Hem vingut a fer que la CUP es multipliqui per milions", i ha sostingut que l'excepcionalitat també és a les fronteres, i que cada vegada moren més persones al mar, del que ha responsabilitzat a la Unió Europea, a què ha acusat de fer una política genocida.

ELECCIONS 28A

   La militància de la CUP, després d'un debat i una votació en un Consell Polític extraoridinari, va decidir no concórrer a les eleccions generals del 28 d'abril i la formació va quedar apartada del focus mediàtic polític.

   No obstant això, Poble Lliure, el corrent polític englobat a la Crida Constituent amb què la CUP s'ha presentat eleccions, va decidir presentar-se al 28A, sota les sigles de la coalició electoral Front Republicà (FR).

   En aquesta coalició, a més de Poble Lliure, s'hi van sumar Pirates de Catalunya i Som Alternativa, el partit de l'ex-secretari general de Podem Catalunya Albano Dante Fachin, a qui van situar com a cap de llista de FR.

   Fachin ha llançat aquesta setmana un video a les xarxes socials en què cridava JxCat i ERC a fer un "front unitari" per aconseguir tenir més força a les eleccions generals del 10 de novembre, i planteja a l'independentisme presentar-se amb uns punts en comú.

   Aquesta idea xoca amb la decisió que el Consell Polític Extraordinari de la CUP ha pres aquest dissabte de presentar una candidatura pròpia.