La CUP no garanteix ratificar Torra al Parlament perquè veu el Govern "esgotat"

Publicat 30/12/2019 9:43:56CET
La diputada de la CUP al Congrés, Mireia Vehí.
DAVID ZORRAKINO/EUROPA PRESS

Vehí rebutja "donar aire a l'Estat", tem un altre tripartit però estudiarà si hi ha d'haver eleccions

BARCELONA, 30 des. (EUROPA PRESS) -

La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha afirmat que no pot respondre si el seu partit votarà a favor o en contra de ratificar Quim Torra com a president de la Generalitat al Parlament --tal com ell mateix ha proposat--, perquè veu el Govern "esgotat".

En una entrevista d'Europa Press, Vehí ha criticat que un tribunal es plantegi inhabilitar un president per no despenjar una pancarta amb el llaç groc en període electoral i ha titllat de "ridícula" la iniciativa judicial.

Ha deixat clar que s'oposen al fet que un jutge "decideixi qui és el president de la Generalitat en aquest país a través d'una sentència judicial que va en contra de la defensa de la llibertat d'expressió" i ha assegurat que en aquest sentit defensaran els drets col·lectius i de qui consideren víctima d'una repressió.

No obstant això, no comparteixen la decisió de Torra, que va veure "necessari" demanar que el Parlament el ratifiqués en el càrrec i va instar els grups independentistes a impulsar una iniciativa legislativa per emetre una votació en resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC), que el va condemnar a inhabilitació, tot i que encara no és ferma.

"Malgrat que tenim una defensa acérrima al president Torra davant la repressió política que està patint, el gest que se'l ratifiqui al Parlament és un gest que té més a veure amb el seu lideratge dins del partit i dins del Govern, que amb la defensa dels drets col·lectius", i ha advertit que la CUP no entra en jocs de contrapesos de poder.

Així, assegura que analitzaran la situació quan hagin de votar la iniciativa parlamentària --que encara no està definida--, perquè "el que tampoc farà la CUP és donar aire a l'Estat".

NOVES ELECCIONS

Ha explicat que la seva formació vol "filar molt prim en si unes eleccions ara mateix donen aire a l'Estat o no; o donen la possibilitat que es renovi el lideratge institucional, perquè les eleccions són una eina d'Estat", i ha reiterat que no veuen més marge per a l'actual Govern.

"Ara bé, la inhabilitació del senyor Torra ha de donar pas a unes eleccions? Valorem-ho. Valorem si pot servir per renovar el lideratge polític que nosaltres considerem que ha de tenir aquest país. Però nosaltres creiem que aquest Govern no està fent el que ha de fer, que és defensar la seva gent, garantir drets i fer feina internacional perquè aquí es resolguin els drets col·lectius", ha reiterat.

I descarta que la CUP participi en una "estratègia de partit", com considera que seria que JxCat proposés un nom del seu partit per substituir Torra en cas de sentència ferma; però sí avalaria una figura que sorgís de manera conjunta entre els partits independentistes i els d'esquerres.

ES DIBUIXA UN TRIPARTIT

Sobre si veu continuïtat a la legislatura amb les friccions dels socis de Govern JxCat i ERC, ha advertit que "s'està dibuixant una nova majoria política que té forma de tripartit i incorpora els comuns, que és el mateix que s'està dibuixant a Madrid i a Barcelona, amb el PSC per mig".

"No sé si és viable un Govern en què tothom s'estigui barallant. El que sí tinc clar és que aquesta gent està contribuint a dibuixar unes majories que el que diuen és que estan treballant per a una fi de cicle, una fi de cicle que aposti per la governabilitat i que aposti perquè en aquest país hi hagi pau i tranquil·litat tot i que estigui buida de contingut" i sense el conflicte polític català resolt, segons Vehí.

VEU "DIFÍCIL" AVALAR ELS COMPTES

Com a prova d'això, la diputada cupaire assenyala l'acord que s'està gestant per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat 2020 entre el Govern i els comuns, la recaptació impositiva dels quals "no s'ha modificat de manera estructural".

"Més enllà d'un titular i d'aquest tripartit d'esquerra, no hi ha molta novetat. Ara mateix és difícil que la CUP els hi doni suport, perquè la CUP no fa política amb si es pugen 50 euros més o menys", i ha recordat que ells van avalar els comptes el 2017 a canvi d'un referèndum que considerava que obria un escenari de millora per a Catalunya.

Contador