Actualitzat 20/11/2020 13:46

La CUP insisteix que Iglesias i Illa compareguin al Parlament sobre la gestió de les residències

El diputat de la CUP Vidal Aragonés.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Adverteix que la seva incompareixença pot comportar una responsabilitat penal

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha insistit al vicepresident segon del Govern central, Pablo Iglesias, i al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que compareguin dilluns en la comissió d'investigació del Parlament sobre la gestió de les residències, i els ha advertit que la seva incompareixença pot comportar una responsabilitat penal.

Així ho ha dit en dues cartes, que ha recollit Europa Press, en resposta a Iglesias i Illa, que aquest dijous van justificar la seva incompareixença --el president del Govern central, Pedro Sánchez, previsiblement farà el mateix-- i es van acollir a un dictamen del Consell d'Estat que afirma que "els parlaments autonòmics no tenen potestat per requerir la compareixença d'autoritats de l'Estat".

Aragonés els ha reclamat que "el que diuen els dictàmens és que no hi estan obligats i no tenen aquest deure, i per tant això no vol dir en cap cas que no puguin comparèixer", i ha assegurat que ells tenen la decisió política de comparèixer o no.

Concretament, ha instat Iglesias a assistir a la comissió per ratificar, negar o justificar les manifestacions d'alguns grups del Parlament, que afirmaven que el "retard en la compra dels EPI havia estat causa d'un anunci del vicepresident del Govern espanyol que deia que arribaria aquest material".

A més, ha retret a Illa: "Se l'ha cridat a comparèixer 60 minuts telemàticament. Si ha tingut més de 60 minuts per parlar amb els representants del Govern de Portugal en relació amb la covid-19, no podem imaginar que no tingui 60 minuts telemàtics per aquesta comissió".

Arran de les negatives, és habitual que la comissió els torni a citar en una altra sessió i, si no es presentessin, el Parlament els pot portar a la Fiscalia perquè consideren que estan obligats per llei a comparèixer a la cambra catalana i que, si no ho fan, incorren en un delicte de desobediència.

No obstant això, fins ara la Fiscalia sempre ha arxivat aquestes investigacions i argumenta que la negativa a comparèixer en la comissió no té rellevància penal i no suposa un delicte de desobediència.