Actualitzat 23/03/2021 10:43 CET

La CUP i ERC estudien implementar una banca pública i una renda bàsica universal durant aquest mandat

El vicepresident en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès (i) saluda a la candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat, Dolors Sabater, abans de donar una roda de premsa sobre les prioritats del futur Govern, a Barcelona, Catalunya (Espa
David Zorrakino - Europa Press

Fixen l'objectiu de garantir el "control públic" sobre el sector energètic

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

La CUP i ERC s'han compromès a implementar una banca pública catalana "a curt termini" durant aquesta legislatura a través de l'Institut Català de Finances (ICF) i una renda bàsica universal per a les franges d'edat més vulnerables.

Els compromisos figuren en el preacord programàtic al qual han arribat tots dos partits per investir president el candidat dels republicans, Pere Aragonès, i al qual ha tingut accés Europa Press.

En el marc del compromís de crear una banca pública, ERC i la CUP treballaran per situar l'ICF com l'entitat de "referència a l'hora de facilitar al màxim l'impacte econòmic, social i ambiental dels fons europeus" de recuperació, que s'han compromès a estudiar conjuntament un cop es constitueixi el Govern.

El document també inclou l'acord de crear un "marc normatiu que faciliti la remunicipalització dels serveis públics com l'aigua", a més d'una energètica pública.

Així, ERC i la CUP treballaran per situar sota control públic l'energia, incidir en el sector elèctric, recuperar les centrals hidroelèctriques amb la concessió caducada i definir un model de transició energètica.

A més, totes dues formacions estudien crear una nova Conselleria d'Acció pel Clima --una proposta que els republicans duien en el programa electoral--, que serà l'encarregada d'impulsar una llei de transició energètica, una altra de biodiversitat i un pla integral de protecció del delta de l'Ebre, entre altres iniciatives.

RENDA BÀSICA UNIVERSAL

El pla pilot de renda bàsica universal es desplegarà en tres fases, segons l'acord: en una primera, el 2021, es durà a terme un estudi de les opcions de disseny d'aquesta mesura per "alguna o algunes franges d'edat" i de quines modificacions es requereixen per aplicar-la.

El 2022, els partits es comprometen a implementar les millors transformacions acordades en polítiques de rendes socials i del pla pilot de renda universal per a les franges d'edat més vulnerables.

El 2023 arrencarà la tercera part del projecte, amb l'avaluació de l'impacte i funcionament de la renda bàsica i el plantejament de propostes per ampliar-la, "si és el cas".

L'acord de la CUP i ERC inclou crear un comitè permanent de seguiment per avaluar un cop al mes "el compliment dels acords signats", a més d'una comissió de coordinació entre el Parlament i el Govern que farà un control de caràcter tècnic-polític amb una periodicitat setmanal.

FONS NEXT GENERATION

El text recull que el document Catalonia Next Generation s'actualitzarà quan es constitueixi el Govern, tot i que l'objectiu "últim" dels fons ha de ser un canvi en el model productiu per centrar-lo en una estratègia industrial.

En aquest sentit, la digitalització i la transició ecològica han de ser objectius que serveixin de mitjà per garantir la vida i el benestar de les persones, especialment dels grups socials "que sempre queden marginats o en un segon pla", i no l'objectiu final.

L'acord contempla que durant els tres primers mesos de la legislatura es farà un seguiment dels projectes seleccionats com emblemàtics per garantir "el màxim retorn públic, social i ambiental".

Totes dues formacions han establert la creació d'una oficina governamental de gestió i control dels fons europeus que permeti la participació de societat civil, municipis i agents econòmics i sindicals.

A més, es generaran espais perquè pimes, autònoms i empreses locals i de l'economia social i solidària puguin participar en la proposta i desenvolupament dels projectes, i es prioritzaran els recursos de la Generalitat a la gestió dels projectes "que veritablement impliquin una transformació ecosocial".

REINDUSTRIALITZACIÓ

L'acord entre totes dues formacions inclou impulsar la reindustrialització de Catalunya prenent un paper actiu i incrementant la participació pública en les empreses que donin suport i defensar indústries emergents a través de la participació directa en companyies.

D'altra banda, contempla redactar un nou Pla Nacional per a la Indústria i la crear un fons de reconversió industrial i de foment del cooperativisme per facilitar que les empreses que han anunciat el seu tancament es puguin reconvertir en cooperatives.

ERC i la CUP han consensuat exigir a l'Estat que interrompi el pagament de les quotes d'autònoms, redueixi el lloguer dels locals comercials i obri línies de finançament públic "amb interessos tous".

El pacte inclou un pla de seguretat laboral i contenció per "rescatar el teixit productiu, les pimes i els autònoms a través de l'assessorament, i crear línies de suport a treballadors per a la continuïtat de les empreses que tanquin per garantir els llocs de treball a través de cooperatives.

REBAIXAR LA TEMPORALITAT DEL SECTOR PÚBLIC

El preacord inclou un Pla d'Estabilització que permeti rebaixar la temporalitat dels 90.000 treballadors interins i temporals del sector públic, especialment en l'àmbit de l'educació infantil.

A més, es treballarà per fer un canvi "profund i radical" en el marc jurídic laboral català que limiti la subcontractació a treballs no permanents de l'empresa i que garanteixi la mateixa retribució entre l'empresa principal i la subrogada.

També es preveu eliminar la preferència aplicativa del conveni d'empresa i exigir nous continguts mínims referents a ultraactivitat, gènere i eliminació de distribució irregular; i un canvi en el repartiment del temps en maternitat i paternitat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés