Publicat 13/12/2019 15:18:21 +01:00CET

La CUP i els comuns portaran al Parlament "blindar" la sanitat d'embarassades migrades

Dona embarassada
EUROPA PRESS - Archivo

El Govern ultima el reglament per a la seva inclusió en el sistema

BARCELONA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

La diputada de la CUP al Parlament Natàlia Sànchez i la dels comuns Marta Ribas han anunciat aquest divendres que presentaran una proposta de resolució en el ple del Parlament de la setmana vinent per reformar amb la màxima urgència la llei catalana d'universalització de l'assistència sanitària per "blindar" els drets dels menors i embarassades migrades, sigui per continuar el seu embaràs o per poder avortar.

Ho han dit en roda de premsa al costat de representants de diverses entitats socials, després d'haver-se reunit amb la Taula de Treball sobre l'accés a l'atenció sanitària dels menors de 18 anys, dones i persones embarassades i a la interrupció voluntària de l'embaràs, que agrupa diverses entitats.

Sànchez ha explicat que aquests dos grups s'han compromès a defensar les reivindicacions d'aquestes entitats, una de les quals és reformar de manera urgent la llei d'universalització per "explicitar" que l'atenció sanitària de menors i embarassades migrades és un dret fonamental.

La proposta es tramitarà per via de lectura única -el procediment de màxima urgència en la cambra- en el ple monogràfic sobre dones que se celebrarà la setmana vinent, perquè consideren que és una qüestió tan urgent que no pot esperar la lentitud de l'administració", ha afirmat Ribas.

La portaveu de Marea Verda Barcelona, Rosario de Mendieta, ha alertat de la vulneració de drets" que suposa que els menors de 18 anys i persones embarassades migrades no puguin accedir a la targeta sanitària, per la qual cosa veu necessari garantir que aquests col·lectius puguin ser atesos en la sanitat pública.

CRÍTICA Al GOVERN

Ha assegurat que fa mesos es van reunir amb la Conselleria de Salut de la Generalitat, que es va comprometre a aprovar el reglament per desplegar la llei d'universalització sanitària aprovada el 2017, segons ella, però ha criticat que encara no ho hagi fet.

Per això, les entitats s'han reunit amb JxCat, ERC, els comuns i la CUP, tot i que van demanar reunir-se amb tots els grups de la cambra, i els han traslladat dues propostes: defensar-los per exigir al Govern una "instrucció immediata que regularitzi l'accés a l'atenció sanitària" d'aquests col·lectius, i impulsar una reforma urgent de la llei per garantir aquests drets.

Després de la trobada, ha celebrat que els comuns i la CUP hagin manifestat el seu suport a aquestes reivindicacions, però ha retret a JxCat i ERC que els hagin transmès que encara han de debatre-ho internament, tot i que es tornaran a reunir: "Ens sorprèn que per parlar d'una cosa tan fonamental requereixin tant temps".

La Conselleria de Salut de la Generalitat està actualment ultimant el reglament de la llei universal d'assistència sanitària -aprovada el 2017, tombada temporalment pel Tribunal Constitucional (TC) i després en vigor- que ha de regular l'atenció d'aquestes situacions.

PRIMER SEMESTRE DEL 2020

Es preveu que el reglament surti a exposició pública a primers de gener i que entri en vigor el primer semestre del 2020, han informat a Europa Press fonts del departament.

El reglament contemplarà la possibilitat al·legar motius d'arrelament amb altres vies que no siguin la del padró municipal -com una factura de subministraments- i altres motius de risc d'exclusió social.

La consellera, que aquest divendres s'ha reunit amb manifestants de Pasucat que protestaven per aquesta situació, ha manifestat el seu compromís per posar fi a aquesta situació, estudiar i resoldre totes les queixes que es presentin en aquest sentit.