La CUP demana fermesa amb el pla sobiranista i el Govern respon: "No ens tremolaran les cames"

Publicat 16/3/2016 17:08:10CET
La consellera de Presidencia, Neus Munté
EUROPA PRESS

Munté afirma que el "vertigen" no impedirà el full de ruta de 18 mesos

BARCELONA, 16 març (EUROPA PRESS) -

La CUP ha exigit aquest dimecres al Govern que sigui ferm amb el desplegament del full de ruta independentista i la consellera de presidència, Neus Munté, ha respost: "No ens tremolaran les cames".

"Defensarem fins al final la legalitat del que estàvem, estem i seguirem fent. Quan hi ha un mandat democràtic, tota la resta sobra", ha respost Munté al ple del Parlament al diputat de la CUP Joan Garriga 'Nana', que ha demanat el compromís explícit del Govern.

Munté ha admès que l'executiu sent vertigen en alguns moments, però això no impedirà que porti "el país a bon port amb ple convenciment i responsabilitat", i amb totes les estructures i el marc legal que es necessiten.

"M'agradaria que cregués sincerament la voluntat del Govern de complir amb tot allò que ha aprovat el Parlament", ha dit sobre la resolució independentista anul·lada pel Tribunal Constitucional (TC) i sobre el pla de xoc social pactat amb la CUP.

La voluntat del Govern és "complir literalment els compromisos del full de ruta" perquè és un compromís adquirit amb els ciutadans i que està avalat pel mandat democràtic de les eleccions catalanes, ha destacat.

"On estigui aquest mandat, moltes altres coses sobren i no ens tremolaran les cames", com demostra el fet que fins a quatre polítics catalans estan sent investigats per un presumpte delicte de desobediència en l'organització de la consulta del 9N, ha recordat.

Malgrat les acusacions de l'oposició al Govern de les últimes setmanes perquè considera que ha retrocedit als seus anhels independentistes per tornar a l'etapa del referèndum, tant Puigdemont com els seus consellers no es desviaran "ni un mil·límetre del compromís" independentista.

VOLUNTAT INALTERABLE

"La nostra voluntat inalterable és deixar preparat el país en 18 mesos, que ara ja són 16, per disposar d'un Estat absolutament independent", ha afegit Munté, que ha celebrat poder tenir la CUP en aquest camí malgrat les diferències entre aquest grup i JxSí.

Garriga ha dit que "és bo" que el Govern reiteri públicament el compromís que té amb la independència perquè no perdi credibilitat la tasca que es porta a terme al Parlement, i ha citat la resolució independentista.

PRÒXIMA MOCIÓ DE LA CUP

"Ens hem de creure que aquest Parlament és sobirà i que pot iniciar les lleis polítiques que repercuteixen el dia a dia de la gent", i que treballa en uns paràmetres de breu excepcionalitat, per la qual cosa la CUP presentarà una moció al pròxim ple perquè quedin per escrit els compromisos del Govern amb l'independentisme.

Ha recordat que "aquesta no és una legislatura normal, sinó de ruptura, canvis, transformacions i reptes" per aconseguir que les institucions siguin el reflex clar de la voluntat dels ciutadans.

"Som coneixedors del vertigen que fa que es precipitin les coses, però tenim la necessitat de donar resposta en el temps adequat" i promès, que és el de 18 mesos, ha dit Garriga, que ha apel·lat a acabar amb el 'statu quo' actual marcat per l'esperit de la transició.

PROCÉS DE BAIX A DALT

Munté ha respost que la transició "no es va fer amb la gent, de baix a dalt, sinó que tot havia de quedar lligat i ben lligat", cosa que no ocorre actualment a Catalunya perquè són els ciutadans els que impulsen el procés independentista, ha dit.

"Si el marc del règim del 78 no és vàlid per complir amb el mandat del 9N, tampoc ho és el marc autonòmic ni l'acceptació del deute", ha afegit Garriga, que ha reclamat al Govern gestos inequívocs per demostrar la seva intenció d'avançar cap a una república catalana.

I ha avisat que la CUP no s'ha compromès a apuntalar el Govern; només a estar al seu costat en el desplegament del full de ruta independentista: "L'excepcionalitat no entén de xantatges, polítiques autonomistes i polítiques que ofeguen les classes populars, sinó de donar l'estabilitat necessària davant dels embats de l'Estat".