Publicat 28/10/2019 18:41:15 +01:00CET

La CUP concorrerà a les generals i defensarà l'autodeterminació i l'amnistia

(E-D) El candidat de la CUP a la demarcació de Lleida, Gabarrell; la regidora de l'Ajuntament de Barcelona de la CUP-Capgirem Barcelona, Reguant; els components del secretariat nacional de la CUP, Mireia Vehí i Albert Botran.
Marta Fernández Jara - Europa Press

BARCELONA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

La CUP-Per la Ruptura (CUP-PR) concorrerà a les eleccions generals del 10 de novembre i defensarà l'autodeterminació, l'amnistia i el dret a una vida digna: "Només mitjançant una crisi profunda que pugui culminar en un col·lapse de l'estat monàrquic és possible una sortida democràtica i justa per als Països Catalans i la resta de pobles de l'Estat".

Es presenta als comicis --les primeres generals a les quals concorre-- amb la voluntat d'avançar en l'"exercici de l'autodeterminació dels Països Catalans"; abolir la monarquia, i treballar per l'amnistia dels represaliats en la lluita de drets, en paraules de la CUP, que demana dissoldre l'Audiència Nacional i algunes unitats policials en un programa que ha presentat aquest dilluns davant del Congrés.

També fixa com a objectius la defensa dels drets socials --fet pel qual planteja dissoldre la UE, el FMI i l'Otan--; combatre l'emergència climàtica; promoure polítiques des del feminisme, i alertar de la xarxa de privilegis que formen l'estat, segons la CUP, que creu que inclou la monarquia i aparells judicials.

En roda de premsa davant del Congrés, la candidata per Barcelona, Mireia Vehí, ha destacat: "Mentre no hi hagi una solució democràtica, serà ingovernable l'Estat espanyol", ha dit juntament amb els números dos i tres, Albert Botran i Eulàlia Reguant, i el cap de llista per Lleida, Francesc Gabarrell.

Botran ha dit que al Congrés els vots de partits catalans sovint serveixen només per negociar acords molt baixos: "Ara no estem en aquesta circumstància. Un govern que no reconegui que a Catalunya hi ha un conflicte que s'ha de resoldre a través de l'autodeterminació i l'amnistia no mereix els vots de partits catalans".

ESTAT "IRREFORMABLE"

La formació no presenta un programa exhaustiu perquè creu que l'Estat és irreformable, per la qual cosa no pretén transformar-lo, i destaca que no entén la participació electoral com una acceptació de la legitimitat del sistema, sinó com "un instrument més per mostrar les seves contradiccions i limitacions".

Per aquest motiu, presenten una "proposta d'intervenció política" i no un programa electoral habitual, en la qual avisen que seran ingovernables mentre no puguin ser lliures i que concorren per combatre el règim i estendre la rebel·lia, segons el text de la proposta.

El document --amb un lleó del Congrés de cap per avall i amb el cap separat del cos-- assegura que intervindran des de la "boca del llop" per impugnar consensos que sustenten el règim, i que es presenten per tensionar a forces d'esquerres i independentistes que creu que formulen plantejaments molt rebaixats.

"ESMENA A LA TOTALITAT"

Se centrarà a aportar una veu independentista i d'esquerres en una línia internacionalista per generar aliances i impugnar el sistema; a presentar una "esmena a la totalitat del sistema polític, econòmic, social i cultural vigent", i en el rebuig de participar en dinàmiques parlamentàries regulars sense que s'avanci en drets, entre altres eixos.

Així, la CUP-PR no participarà de manera habitual en l'activitat parlamentària, sinó que es limitarà al debat d'investidura, al de política general i al de Pressupostos, tot i que no tanquen la porta a la possibilitat de "bloquejar iniciatives regressives o a potenciar les orientades a esquerdar el règim".