Publicat 02/04/2019 18:17

La CUP aborda el cas de Boia amb el seu protocol d'agressions masclistes "reparador i no punitiu"

La CUP aborda el cas de Boia amb el seu protocol d'agressions masclistes "repara
EUROPA PRESS

BARCELONA, 2 abr. (EUROPA PRESS) -

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha explicat que el partit est abordant el cas de l'exdiputada i exmembre del Secretariat Nacional cupaire Mireia Boya a través del seu protocol d'agressions masclistes "reparador i no punitiu".

En roda de premsa, Sirvent ha contestat d'aquesta manera les preguntes dels periodistes sobre la decisió de Boia de deixar el Secretariat Nacional del partit per haver patit un "episodi d'agressió psicolgica continuada" per part d'un company.

El protocol "parteix d'una finalitat reparadora i té l'objectiu de generar espais segurs per a la militncia, en concret les dones, alhora que ha de ser una eina de transformació de l'organització", per la qual cosa considera que no respon a una lgica punitiva.

Malgrat que el protocol encara s'est ultimant, els cupaires estan aplicant els mecanismes que van comenar a activar des de fa dos anys conscients que, en la seva organització, com en la resta de la societat, "es mantenen relacions que estan travessades pel patriarcat", ha concretat Sirvent.

Aquests mecanismes que es treballen de manera collectiva des de l'organització, pretenen "erradicar les agressions masclistes", per fer-ho segueixen unes prctiques concretes que parteixen de la base de concebre la víctima com una persona agredida i no com una persona presumptament agredida.

A més, situa en el centre la víctima, per la qual cosa l'organització respecta la seva decisió de fer pública la situació per la qual ha passat, com va fer Boia en les xarxes socials, encara que l'organització coneixia el contingut i la forma de la carta en la qual l'exdiputada va explicar els fets.

Boya va aclarir el mateix divendres passat a la tarda que la persona que li va infligir una "agressió psicolgica continuada" no forma part del Secretariat Nacional de la CUP ni del grup parlamentari, sinó que és un militant de la formació amb qui ha hagut de compartir espais per les tasques derivades del seu crrec en el partit, per que ja no hi treballa.

De fet, el protocol de la CUP recull la confidencialitat dels fets a la Comissió Nacional Feminista com a part de la protecció de la víctima, per no "revictimitzar-la" i assegura que fer públic el nom és una decisió que correspon exclusivament de la persona agredida.

L'exdiputada va dir en la seva carta que va demanar a la CUP evitar-lo en una trobada amb ell durant una reunió del partit i que va veure "amb tristesa com en les organitzacions es tendeix a capgirar les prioritats, a oblidar-les i a fer perifric tot all que realment importa".

La CUP considera que les violncies masclistes poden tenir moltes formes i expressions, i el cas de la violncia psicolgica com el que ha patit Boya "és sovint un tipus de violncia difícil de percebre i té els seus propis processos d'abordatge, que depenen de les persones implicades que i té una implicació molt gran".

REPARACIÓ I MESURES

Les mesures que contempla el protocol "van enfocades a reparar el dany": primer es fa un acolliment a la dona agredida, després una altra a l'home agressor, i la Comissió Nacional Feminista determina les mesures adequades.

Aquestes mesures poden variar en funció del cas i poden anar des d'una formació personal, un treball teraputic personal amb collectius de referncia, haver de deixar crrecs interns del partit o la suspensió temporal o permanent de la militncia: "Aquest cas, es determinar una vegada consensuat amb la dona i es posar en coneixement sol a les persones implicades, per garantir una bona gestió i evitar la rumorologia".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés