Actualitzat 15/06/2021 11:05

Cunillera defensa que els independentistes a l'estranger segueixin "el camí" de Serret

La delegada del Govern espanyol, Teresa Cunillera, en una entrevista a Catalunya Ràdio.
CATALUNYA RÀDIO

Considera que el TC ha de jutjar l'estat d'alarma "amb els ulls" del març del 2020

BARCELONA, 15 juny (EUROPA PRESS) -

La delegada del Govern espanyol, Teresa Cunillera, ha defensat aquest dimarts que els polítics independentistes que se'n van anar a l'estranger després de l'1-O tornin a Espanya i es presentin davant d'un jutge: "El camí el va marcar Meritxell Serret".

En una entrevista de Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, ha recordat que l'exconsellera Serret "va tornar i avui és diputada al Parlament", cosa que al seu entendre mostra que la via per tornar està oberta, en les seves paraules.

Quan li han preguntat per la petició de la ministra i dirigent de Podem Ione Belarra de facilitar el retorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Cunillera ha dit que pot parlar sobre el que consideri, tot i que creu "que és millor" que aquest debat es produeixi en el si del Consell de Ministres.

La delegada del Govern espanyol ha diferenciat aquests casos del dels polítics condemnats per l'1-O, per als quals ha defensat l'indult com un "pas endavant" cap a l'entesa, el diàleg i la concòrdia.

També ha confirmat que els indults no estan en l'ordre del dia del Consell de Ministres d'aquest dimarts i ha recalcat que l'executiu treballa per tancar-ne la tramitació de manera "impecable", perquè no siguin revocats en cas de ser recorreguts davant el Tribunal Suprem (TS).

SEGURETAT I HABITATGE

Cunillera ha explicat que no es preveu celebrar de manera immediata una Junta de Seguretat a Catalunya, perquè la del setembre del 2018 va engegar comissions de coordinació i seguiment que funcionen "molt bé" --tot i que la segona va quedar aturada per la pandèmia--.

En aquest sentit, ha celebrat la coordinació en actuacions conjuntes dels Mossos i la Policia Nacional en la lluita contra la delinqüència, "el més beneficiós que es podia fer per al poble de Catalunya" després del desgast que considera que va patir la Policia Nacional després de l'1-O.

D'altra banda, ha defensat reprendre els cursos de català bàsic que el Govern espanyol va posar en funcionament per al personal de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil destinat a Catalunya, tenint en compte l'alt nivell de rotació d'aquests cossos i que molts agents són d'altres comunitats.

Quan li han preguntat pel recurs d'inconstitucionalitat que presentarà el Govern espanyol contra la llei catalana d'habitatge, ha afirmat que si després de sis mesos de negociació "no s'ha arribat a un acord, ha estat segurament per la impossibilitat de complir" el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que va detectar problemes de constitucionalitat en la llei.

PANDÈMIA

En espera que el Tribunal Constitucional (TC) resolgui el recurs contra el decret de l'estat d'alarma per la covid-19, ha defensat la decisió del Govern espanyol del març del 2020 i ha desitjat que el tribunal la jutgi "amb els ulls" d'aquell moment i tenint en compte les xifres de morts que llavors va deixar la pandèmia.

"M'és impossible pensar que el TC, amb tots els arguments jurídics que té, no posi aquests instruments jurídics al servei de la ciutadania que ho va passar tan malament", i ha afegit que el contrari seria una falta d'empatia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés