Publicat 12/2/2019 18:24:25 +01:00CET

Cuixart veu el judici com una "derrota de la societat espanyola" perquè "criminalitza" drets fonamentals

El Tribunal Suprem inicia aquest dimarts el judici al procs
Pool

"Quan es tracta de criticar el poder des de la ciutadania, prcticament no hi ha límits per a la llibertat d'expressió", diu el seu advocat

MADRID, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

Benet Salellas, l'advocat del president d'mnium Cultural, Jordi Cuixart, ha advertit aquest dimarts el tribunal que el jutja per la seva participació en el procés independentista catal que aquest procediment suposa una "derrota collectiva de la societat espanyola" perqu "s'oposa a l'essncia prpia de l'Estat de Dret" i "criminalitza" drets fonamentals com el d'expressió i el de reunió.

En la seva intervenció durant la vista oral, que ha comenat amb les qüestions prvies, Salellas ha dirigit les seves crítiques contra els tres escrits de l'acusació --la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular que exerceix Vox--, per sobretot ha censurat el relat que fa el Ministeri Públic per demanar 17 anys de presó per Cuixart pel delicte de rebellió.

El que més ha criticat l'advocat és que els fiscals del cas "criminalitzin" les mobilitzacions populars que van tenir lloc el setembre i octubre del 2017 com un "mitj de pressió" per justificar la violncia necessria i així poder sustentar la rebellió. I que dediquin "60 pgines" del seu escrit "únicament i exclusivament a parlar d'actes de manifestació pacífica".

L'advocat de Cuixart ha estat el sis interventor en la primera jornada de l'histric judici del procs i el primer de la tarda, després d'una aturada d'una hora i mitja per menjar en el qual els presos preventius han roms al saló del Suprem, on han menjat un menú de cátering.

Per comenar, Salellas ha assenyalat que els únics fets que s'imputen al seu defensat són "buscar l'adhesió a una demanda política de referndum" a través de la pgina web d'mnium Cultural, cosa que, al seu judici, no pot ser delictiva en un sistema democrtic. És aquest punt, ha dit l'advocat, en el qual s'estaria vulnerant el dret a la llibertat d'expressió de Cuixart.

Així, ha portat a collació una sentncia del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre la crema de fotografies del rei, en la qual es va dictar que una condemna per injúries a la Corona per aquests fets "constitueix una interferncia amb la llibertat d'expressió". Per Salellas, "quan es tracta de criticar el poder des de la ciutadania, prcticament no hi ha límits per a la llibertat d'expressió".

Aquest dret, ha seguit, est íntimament relacionat amb el de la llibertat de reunió, que és el que, en la seva opinió, es va exercir en les concentracions del 20 i 21 de setembre davant de la Conselleria d'Economia de la Generalitat i l'1 d'octubre als centres de votació. Salellas ha defensat que en les dues ocasions van tenir lloc "manifestacions massives de ciutadans" i que considerar-les delictives "és incompatible amb un Estat social i de Dret".

PER SOBRE DE LA UNITAT TERRITORIAL

És més, ha subratllat que aquests drets a la llibertat d'expressió i de reunió estan per sobre de "la unitat territorial" de l'Estat, per ha lamentat que "hi ha qui est disposat a sacrificar drets fonamentals per la indivisibilitat de la nació espanyola" malgrat que aquest plantejament no es contempla en els "tractats internacionals dels drets fonamentals".

També ha aprofitat per recriminar a la Fiscalia i a Vox que en els seus escrits d'acusació assenyalin Cuixart com la persona que va pronunciar la frase "No passaran" durant el setge a la Conselleria d'Economia, i ha advertit el tribunal que si fa servir aquest argument en la seva sentncia ser el Tribunal d'Estrasburg qui acabi condemnant a Espanya.

A propsit de les mobilitzacions del 20 i 21 de setembre, l'advocat del president d'mnium ha recordat que s'hi estava fent un registre judicial, per que el mandat del jutge que el va ordenar, el titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, només feia esment a "quatre despatxos" i no a "tot l'edifici", de manera que considera que un registre tan extens que es va allargar durant hores no estava ni previst ni justificat.

"DEPURAR" ELS ESCRITS D'ACUSACIÓ

Per tot aix, Salellas ha sollicitat al tribunal que es "depurin" dels escrits d'acusació de Fiscalia, Advocacia de l'Estat i acusació popular tots aquells fragments que "criminalitzen l'exercici dels drets fonamentals", perqu entén que tots ells afecten el seu defensat.

És una cosa que ja va fer el mateix Tribunal Suprem, ha recordat el lletrat, en una interlocutria signada per un dels magistrats que jutgen el procs, Luciano Varela, en la qual "va expulsar la Falange d'una causa especial allegant que el seu escrit "no s'havia adaptat al requeriment del jutge instructor" en qu feia referncia als drets fonamentals.

"Comenar un judici en el qual l'únic debat són els drets fonamentals pot acabar sent un judici sobre o contra els drets fonamentals. I el missatge que s'enviaria a la ciutadania seria que hi ha delictes a l'hora d'exercir aquests drets fonamentals", ha avisat Salellas al tribunal.

CORREGIR L'ADVOCACIA

També ha sollicitat als magistrats que corregeixin l'acusació que fa l'Advocacia de l'Estat contra Cuixart, perqu ha allegat que aquesta, en qualitat d'acusació particular, es va personar en el procediment per la possible malversació de fons públics que s'hauria coms en organitzar el referndum i el procés independentista a Catalunya.

Segons Salellas, Cuixart est acusat de rebellió --l'Advocacia demana 8 anys per a ell--, "res a veure amb els recursos públics" que es van poder malversar, per la qual cosa entén que l'Estat l'acusa de manera indeguda".