Publicat 30/9/2019 22:40:26 +02:00CET

Cuixart i Sànchez criden a la no violència i a no "deixar-se portar per la ràbia del moment"

Criden a la ciutadania a sortir al carrer quan siguin convocats per Òmnium i l'ANC

BARCELONA, 30 set. (EUROPA PRESS) -

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC i dirigent de JxCat, Jordi Sànchez, han cridat a la mobilització no violenta i a no deixar-se "portar per la ràbia del moment" de cara a les mobilitzacions previstes per a aquest dimarts i en resposta a la sentència de l'1-O del Tribunal Suprem.

"Us animem, com a tantes vegades havíem fet abans de ser empresonats el 16 d'octubre de 2017, a tornar a sortir al carrer quan sigueu convocats per les nostres entitats i, sobretot, a no deixar-vos portar per la ràbia del moment", han dit en una carta conjunta des de la presó de Lledoners (Barcelona), recollida per Europa Press, amb motiu del segon aniversari de l'1-O.

Cuixart i Sànchez han reconegut que "el present és dur i probablement les sentències i les properes decisions judicials i policials encara ho faran més amarg", però han insistit que l'única manera d'avançar és la mobilització no violenta.

"El futur només seguirà sent nostre si som capaços de seguir mantenint visqui la llavor de la no violència", i han posat com a exemple les mobilitzacions de l'1 i el 3 d'octubre de 2017.

Tots dos han qualificat l'1-O com l'acte de desobediència civil més gran que Europa ha vist mai i han criticat que, davant això, "l'Estat va optar per la violència i va rebutjar el diàleg i l'acord; una violència que des de tardor de 2017 no ha fet més que créixer".

"Violència van ser les porres de l'1-O i també la nostra presó provisional; són les acusacions de rebel·lió i sedició que han portat a la majoria dels membres del Govern legítim i la presidenta del Parlament a la presó o a l'exili", han criticat.

Tots dos titllen de violència que hi hagi "centenars de persones encausades com a càstig a l'1-O; els intents desesperats de barrejar terrorisme i independentisme a les portes de la sentència del Tribunal Suprem; la voluntat de construir noves causes judicials amb detencions espectaculars i filtracions interessades i falses per construir un relat criminalizador contra els detinguts i el moviment sobiranista en general".

Han expressat la seva indignació per aquests fets i la seva preocupació "pel joc brut de l'Estat" contra l'independentisme, però han reclamat a la ciutadania a no resignar-se i a seguir exigint el que consideren just per no renunciar a cap dels objectius del sobiranisme.

"Demostrem que nosaltres combatem la injustícia i la violència de l'Estat només des de la no violència. Només així esmicolarem el seu fals relat i podrem, de nou, derrotar la seva violència, desemmascarar les seves mentides", han raonat.

Segons ells, no tenen cap problema a condemnar la violència i defensar que l'únic camí és el pacífic, però han assegurat que l'única violència que hi ha hagut a Catalunya des de 2017 ha vingut des de l'Estat i que no acceptaran "lliçons dels quals emparen la violència des de l'Estat".

Han incidit que la no violència és la clau, i han subratllat que aplicar-la "no és passivitat, renúncia o inactivitat, perquè no hi ha res que despulli més la violència de l'Estat que el fet que l'actitud sigui tan contundent, massiva i imaginativa, com a pacífica".

"La no violència és la llavor d'un procés que, si ho seguim fent junts, sense renúncies ni por, donarà tard o d'hora el fruit de la llibertat. Gràcies per estar i no defallir", conclouen.