Publicat 18/01/2019 16:08

Cuixart demana que el TJUE digui si Espanya vulnera drets fonamentals abans del judici a l'1-O

El president d'mnium J.Cuixart
Europa Press - Archivo

Planteja una qüestió prejudicial basada en la decisió de la Justícia alemanya sobre Puigdemont

BARCELONA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

El president d'mnium Cultural, Jordi Cuixart, en presó preventiva per la causa del procés sobiranista, ha demanat que s'elevi una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perqu es pronunci, abans que comenci el judici al Tribunal Suprem, sobre si és conforme al dret de la UE que uns mateixos fets siguin "exercici de drets fonamentals en un estat de la UE (Alemanya) i siguin delicte greu en un altre".

La petició ha estat inclosa en un altressí de l'escrit de defensa presentat aquesta setmana pel líder d'mnium i se sustenta en bona part en la sentncia dictada pel Tribunal de Schleswig-Holstein de juliol de 2018, que va descartar extradir l'expresident catal Carles Puigdemont per rebellió, ha informat aquest divendres mnium en un comunicat.

Segons l'entitat, la Justícia alemanya emmarcava les actuacions de Puigdemont en el "lliure exercici de drets polítics fonamentals en una societat democrtica", mentre que els mateixos fets són considerats per les acusacions del procés sobiranista presumptes delictes de rebellió pels quals demanen penes de presó.

Així, en l'escrit de defensa, Cuixart demana que, "davant l'evident disfunció jurídica de contradicció en l'actuació del poder judicial espanyol en contravenció amb la normativa europea", es pregunti al Tribunal de Luxemburg si aquesta situació és conforme al dret de la UE i a la Carta de drets fonamentals, i als principis de confiana i reconeixement mutu de resolucions judicials entre estats.

"El Suprem no pot continuar vulnerant els nostres drets; té l'obligació d'enviar el cas a Luxemburg. Són conscients que la Justícia europea est desemmascarant el relat judicial", ha destacat Cuixart, segons el comunicat.

A més, Cuixart ha advertit que el rebuig a aquesta petició, que els seus advocats demanen que es faci abans de comenar el judici al Suprem, "demostrar la por de l'Estat a enfrontar-se a Europa, perqu aquest judici mai no tindria lloc en una democrcia real europea".

Per aquest motiu, la defensa entén que és necessari tenir un pronunciament de la Justícia comunitria abans que comenci el judici perqu les acusacions impliquen "una llarga llista de drets vulnerats" inclosos en el Conveni Europeu de Drets Humans i en la Carta de Drets Fonamentals de la UE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés