Publicat 8/7/2019 10:35:48 +02:00CET

Cuixart demana al soberanisme que abandoni els tacticismes i enforteixi les "estratègies compartides"

Portada del libro de Jordi Cuixart
ÒMNIUM

Publica un llibre en el qual reivindica la desobediència civil i es reafirma: "Ho tornarem a fer"

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha demanat al soberanisme abandonar els tacticismes partidistes i "enfortir estratègies clares i compartides" a partir dels consensos de la societat civil.

Així ho expressa en el llibre 'Ho tornarem a fer. Quan la injustícia és la llei, la desobediència civil és un dret' (Ara Llibres), que es publica aquest dilluns i es presentarà en un acte aquest dijous, i en el qual reivindica la desobediència civil i aprofundeix en el seu al·legat final del judici de l'1-O al Tribunal Suprem.

"La repressió ha fet madurar la cultura democràtica de la societat catalana, de manera que tenim entre tots la responsabilitat de parlar-nos clarament i sense subterfugis, de treballar de manera silenciosa i deixar al marge tacticismes que no van a l'arrel del conflicte", afirma.

Considera que el soberanisme ha de ser conscient que hi ha una causa comuna més important que la causa individual de cadascú, per la qual cosa reclama que cada actor, des del rol que li correspon, actuï "amb més coherència i franquesa que mai" per poder avançar.

"Enfortir la unitat d'un gran bloc democràtic pels drets i les llibertats que avui són vulnerats és una obligació ètica i política", defensa, i assenyala que han d'aprofitar els coneixements de la lluita antifranquista, els moviments socials i del mateix moviment sobiranista.

Cuixart destaca que l'1-O es va demostrar allò que es pot aconseguir si milers de persones s'organitzen "a partir de la consciència i la convicció de no voler ser súbdits i de no voler renunciar als seus drets bàsics", i reivindica que es va desobeir.

"Sí, el 2017 vam desobeir, uns de manera conscient, d'altres inconscientment, però tots invocant el dret que té qualsevol ésser humà d'actuar sempre d'acord amb la pròpia consciència", i insisteix que la desobediència civil és el motor que ha provocat canvis socials al llarg de la història.

"HO TORNAREM A FER"

En el llibre, que el president d'Òmnium va escriure en finalitzar el judici del Suprem, reprodueix l'al·legat final que va fer, en el qual es va reafirmar en la seva actuació la tardor del 2017 i va assegurar que ho tornaran a fer: "Ho tornarem a fer. Ho farem per amor a la vida".

"I, malgrat que és possible que ara mateix no sapiguem ni com ni quan ho farem, això no pot ser motiu d'angoixa. Al contrari, perquè el primer pas, definitiu, és el de mantenir viva la voluntat de no renunciar a tornar-ho a fer. Si ho fem junts i sense deixar-nos ningú pel camí, tenim moltes més possibilitats d'aconseguir-ho", conclou.

Així, defensa fer el que s'hagi de fer "sense cap por ni cap renúncia", i reitera que la seva prioritat ja no és sortir de la presó, sinó treballar per aconseguir resoldre el conflicte.

NO DEMANARÀ UN INDULT

Cuixart també fa referència a una eventual sentència condemnatòria del Suprem i avisa que la millor resposta "serà exercir sempre tots els drets que puguin condemnar" amb més intel·ligència col·lectiva que mai.

Així mateix, assegura que no demanarà un indult perquè no li veu sentit: "Un indult sense voluntat d'afrontar el problema per part de l'Estat només revelaria la seva voluntat de perpetuar-lo en perjudici de les properes generacions".

En el seu lloc, aposta per la desobediència civil no violenta, que qualifica de ser "una eina democràtica per obligar a l'altra part a abordar inexcusablement el problema".

"Creuen que la presó ens farà renunciar als objectius polítics, però no fan més que enfortir-los. Així, la prioritat col·lectiva no pot ser fer-nos sortir de la presó, ni tan sols que ningú més no hi entri. L'amenaça de la repressió no pot guiar les nostres decisions", i crida a perdre la por, perquè, al seu parer, la por és el que utilitza l'Estat per ofegar la desobediència civil.