Actualitzat 12/02/2019 18:30

Cuixart veu el judici com una "derrota de la societat espanyola" perquè "criminalitza" drets fonamentals

El Tribunal Suprem inicia avui el judici al procès
Pool

MADRID, 12 (EUROPA PRESS)

Benet Salellas, l'advocat del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha advertit aquest dimarts el tribunal que el jutja per la seva participació en el procés independentista català que aquest procediment suposa una "derrota col·lectiva de la societat espanyola" perquè "s'oposa a l'essència pròpia de l'Estat de Dret" i "criminalitza" drets fonamentals com el d'expressió i el de reunió.

En la seva intervenció durant la vista oral, que ha començat amb les qüestions prèvies, Salellas ha dirigit les seves crítiques contra els tres escrits de l'acusació --la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular que exerceix Vox--, però sobretot ha censurat el relat que fa el Ministeri Públic per demanar 17 anys de presó per Cuixart pel delicte de rebel·lió.

El que més ha criticat l'advocat és que els fiscals del cas "criminalitzin" les mobilitzacions populars que van tenir lloc el setembre i octubre del 2017 com un "mitjà de pressió" per justificar la violència necessària i així poder sustentar la rebel·lió. I que dediquin "60 pàgines" del seu escrit "únicament i exclusivament a parlar d'actes de manifestació pacífica".

L'advocat de Cuixart ha estat el sisè interventor en la primera jornada de l'històric judici del procès i el primer de la tarda, després d'una aturada d'una hora i mitja per menjar en el qual els presos preventius han romàs al saló del Suprem, on han menjat un menú de cátering.

Per començar, Salellas ha assenyalat que els únics fets que s'imputen al seu defensat són "buscar l'adhesió a una demanda política de referèndum" a través de la pàgina web d'Òmnium Cultural, cosa que, al seu judici, no pot ser delictiva en un sistema democràtic. És aquest punt, ha dit l'advocat, en el qual s'estaria vulnerant el dret a la llibertat d'expressió de Cuixart.

Així, ha portat a col·lació una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre la crema de fotografies del rei, en la qual es va dictar que una condemna per injúries a la Corona per aquests fets "constitueix una interferència amb la llibertat d'expressió". Per Salellas, "quan es tracta de criticar el poder des de la ciutadania, pràcticament no hi ha límits per a la llibertat d'expressió".

Aquest dret, ha seguit, està íntimament relacionat amb el de la llibertat de reunió, que és el que, en la seva opinió, es va exercir en les concentracions del 20 i 21 de setembre davant de la Conselleria d'Economia de la Generalitat i l'1 d'octubre als centres de votació. Salellas ha defensat que en les dues ocasions van tenir lloc "manifestacions massives de ciutadans" i que considerar-les delictives "és incompatible amb un Estat social i de Dret".

PER SOBRE DE LA UNITAT TERRITORIAL

És més, ha subratllat que aquests drets a la llibertat d'expressió i de reunió estan per sobre de "la unitat territorial" de l'Estat, però ha lamentat que "hi ha qui està disposat a sacrificar drets fonamentals per la indivisibilitat de la nació espanyola" malgrat que aquest plantejament no es contempla en els "tractats internacionals dels drets fonamentals".

També ha aprofitat per recriminar a la Fiscalia i a Vox que en els seus escrits d'acusació assenyalin Cuixart com la persona que va pronunciar la frase "No passaran" durant el setge a la Conselleria d'Economia, i ha advertit el tribunal que si fa servir aquest argument en la seva sentència serà el Tribunal d'Estrasburg qui acabi condemnant a Espanya.

A propòsit de les mobilitzacions del 20 i 21 de setembre, l'advocat del president d'Òmnium ha recordat que s'hi estava fent un registre judicial, però que el mandat del jutge que el va ordenar, el titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, només feia esment a "quatre despatxos" i no a "tot l'edifici", de manera que considera que un registre tan extens que es va allargar durant hores no estava ni previst ni justificat.

"DEPURAR" ELS ESCRITS D'ACUSACIÓ

Per tot això, Salellas ha sol·licitat al tribunal que es "depurin" dels escrits d'acusació de Fiscalia, Advocacia de l'Estat i acusació popular tots aquells fragments que "criminalitzen l'exercici dels drets fonamentals", perquè entén que tots ells afecten el seu defensat.

És una cosa que ja va fer el mateix Tribunal Suprem, ha recordat el lletrat, en una interlocutòria signada per un dels magistrats que jutgen el procès, Luciano Varela, en la qual "va expulsar la Falange d'una causa especial al·legant que el seu escrit "no s'havia adaptat al requeriment del jutge instructor" en què feia referència als drets fonamentals.

"Començar un judici en el qual l'únic debat són els drets fonamentals pot acabar sent un judici sobre o contra els drets fonamentals. I el missatge que s'enviaria a la ciutadania seria que hi ha delictes a l'hora d'exercir aquests drets fonamentals", ha avisat Salellas al tribunal.

CORREGIR L'ADVOCACIA

També ha sol·licitat als magistrats que corregeixin l'acusació que fa l'Advocacia de l'Estat contra Cuixart, perquè ha al·legat que aquesta, en qualitat d'acusació particular, es va personar en el procediment per la possible malversació de fons públics que s'hauria comès en organitzar el referèndum i el procés independentista a Catalunya.

Segons Salellas, Cuixart està acusat de rebel·lió --l'Advocacia demana 8 anys per a ell--, "res a veure amb els recursos públics" que es van poder malversar, per la qual cosa entén que l'Estat l'acusa de manera indeguda".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés