Publicat 14/01/2019 19:58

Cuixart acusarà l'Estat de vulnerar els drets fonamentals en l'escrit de defensa

Marcel Mauri, Magda Oranich, August Gil Matamala, Carme Herranz, Olivier Peter
Europa Press

"No presentem un escrit de defensa, presentem un escrit d'acusació davant de l'Estat"

BARCELONA, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

El president d'mnium Cultural, Jordi Cuixart, acusar l'Estat de vulnerar els drets fonamentals en l'escrit de defensa del judici: "No presentem un escrit de defensa, presentem un escrit d'acusació davant de l'Estat".

Ho han explicat aquest dilluns en roda de premsa el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, juntament amb els advocats Magda Oranich, Gemma Calvet, August Gil Matamala, Carme Herranz i Olivier Peter, i acompanyat d'altres juristes.

Mauri ha afirmat que el judici sobre el procés independentista ser "un judici polític en el qual s'evidenciar la vulneració dels drets fonamentals", com el de la llibertat d'expressió, de reunió, de dissidncia política, de l'autodeterminació de Catalunya, i ho considera un judici sense garanties.

Per aix, l'objectiu de l'escrit de defensa que presentar l'equip jurídic de Cuixart ser "explicitar que hi ha una srie de drets fonamentals que han estat vulnerats".

"Davant d'aquesta situació d'excepcionalitat, l'escrit d'acusació demostra la vulneració dels drets fonamentals que han patit els presos polítics", ha destacat Mauri, que creu que en el judici els presos sobiranistes no han de defensar-se de res.

Ha insistit que l'Estat "ha susps els drets polítics democrtics per preservar la seva unitat i ha enviat un missatge clar: la unitat d'Espanya est per sobre dels drets més bsics".

Per a ell, aix no només afecta l'independentisme, sinó tots els ciutadans de l'Estat, i ha sostingut que "en una democrcia madura la unitat de l'Estat no es pot blindar a costa d'amputar els drets".

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Gemma Calvet ha assegurat que l'Estat est vulnerant el dret a la llibertat d'expressió i convertint el seu exercici "en un delicte".

"La Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox volen incriminar les conductes emparades en la llibertat d'expressió", com les activitats que difonen opinions favorables a l'independentisme.

Magda Oranich ha argumentat que la causa del Tribunal Suprem contra el procés independentista és una "amenaa directa a un dret essencial com el dret a la reunió pacífica i a la manifestació".

Ha afirmat que la justícia de l'Estat ha utilitzat l'acusació contra els dirigents sobiranistes "com un cstig per haver desafiat el 'status quo'", i ha acusat el poder judicial d'abusar de la presó provisional.

"TRIBUNAL INCOMPETENT"

Per la seva banda, August Gil Matamala ha relatat que el Suprem és un "tribunal incompetent" per jutjar aquesta causa, perqu creu que es basa en fets produts exclusivament a Catalunya, per la qual cosa considera que el judici hauria de fer-se al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Així mateix, ha alertat que durant la instrucció s'han coms diverses vulneracions de garanties processals, de manera que ser "un judici sense garanties que vulnera el dret fonamental a un procés equitatiu".

A més, Carme Herranz ha avisat que en aquest judici "no es jutgen uns fets, es jutja una ideologia", perqu, segons ella, es tracta d'una causa general contra el conjunt de l'independentisme.

Així, ha recriminat que s'acusi els encausats de rebellió quan, al seu parer, no va existir cap violncia i ha apuntat que s'ha "construt un tipus de violncia de laboratori aplicant un criteri jurídic diferenciat".

OLIVIER PETER

Sobre el dret a l'autodeterminació, Olivier Peter ha raonat que aquest judici també vulnera el dret a l'autodeterminació de Catalunya i que l'acusació "construeix el seu relat sobre les runes dels drets fonamentals".

"Estem a l'espera d'un judici polític, un judici a la democrcia. Estava dirigit a desarticular els líders polítics i socials, pressionar-los perqu abaixessin el cap i renunciessin" al seu objectiu de la independncia, per ha assegurat que no ho han aconseguit.

A l'interlocutria, que ha tingut lloc al Collegi de l'Advocacia de Barcelona (Icab) han assistit el vice-president primer del Parlament, Josep Costa, els exdiputats de la CUP Eullia Reguant i Benet Salellas, i una cinquantena de juristes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés