Actualitzat 23/05/2024 12:28

Cuerpo diu que les regles fiscals europees compatibilitzen "créixer amb invertir"

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, i el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Subratlla la necessitat d'avançar cap a una unió del mercat de capitals 

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha assegurat que les noves regles fiscals europees que han d'entrar en vigor el 2025 estan fetes amb l'objectiu de fer compatible "créixer amb invertir".
 
Ho ha dit aquest dijous durant la seva participació en la 39a Reunió Cercle d'Economia, que se celebra entre dimecres i divendres al Palau de Congressos de Catalunya.
 
Cuerpo ha recordat que aquestes noves regles "estan fetes mirant cap endavant" i que la reducció del dèficit no pot provocar que les inversions pateixin, textualment.
 
NO REPETIR ERRORS
 
Ha explicat que la voluntat és fer un "aterratge suau" que no repeteixi els mateixos errors que en la crisi financera iniciada el 2008.
 
"És un element fonamental que acaba afectant el creixement potencial i la productivitat a mitjà termini", ha assenyalat el ministre.
 
D'altra banda, ha apuntat que s'ha d'elaborar un programa fiscal a mitjà termini i que s'ha de mirar tant al numerador --creixement real i de preus-- com al denominador --responsabilitat fiscal--.
 
Ha recordat que les previsions de dèficit per a l'any vinent són del 2,5%, dada que ha explicat que "suposa un superàvit en termes primaris", és a dir, sense tenir en compte els interessos del deute.
 
DÈFICIT DE LES COMUNITATS AUTÒNOMES
 
Preguntat per la possibilitat d'aprovar un nou model de finançament de les comunitats autònomes que en flexibilitzi el dèficit, ha dit que la responsabilitat fiscal "té a veure amb el conjunt de les administracions públiques i tots els seus subsectors".
 
"És un punt que tenim molt present", ha assegurat, i ha afegit que el Govern central sap que són les comunitats autònomes les que fan front a les despeses en sanitat i educació.
 
Ha recordat que el Govern central ha augmentat les entregues a curt termini perquè les comunitats "no pateixin l'escassetat d'ingressos" que pot comportar un increment del seu deute.
 
UNIÓ DEL MERCAT DE CAPITALS
 
Cuerpo ha subratllat la necessitat d'avançar cap a una unió del mercat de capitals dels països de la zona euro per "ser capaços de mobilitzar l'estalvi dels ciutadans a Europa".
 
"Es tracta necessàriament de ser capaços de mobilitzar l'estalvi dels ciutadans a Europa i que aquest vagi a finançar inversions, projectes productius, que no sigui simplement estalvi que queda, per exemple, en dipòsits o en comptes a la vista, sinó que tinguem un sector financer a nivell europeu potent", ha dit.
 
Per això, ha assenyalat que els països de la zona euro estan treballant en l'existència de productes d'estalvi que siguin iguals a tots els països, que tinguin "una dimensió genuïnament europea".
 
SALARIS I MARGES
 
A preguntes de l'audiència, el ministre ha explicat que l'augment dels salaris "està sent compatible" amb la recuperació dels marges empresarials, una via que ha dit textualment que és estreta però transitable.
 
Ha celebrat que s'ha deixat enrere la discussió sobre possibles efectes de segona ronda per l'increment de sous i que ara el debat és sobre com equilibrar el creixement de tots dos punts.
 
D'altra banda, ha recordat que en les últimes dècades hi ha hagut una reducció gradual de la jornada laboral i que s'ha d'aconseguir que l'objectiu de continuar-la reduint sigui compatible amb els de les empreses a partir d'una millor productivitat.
 
 
 
Contador



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés