Publicat 12/04/2014 13:59

El Líder opositor critica la violència paramilitar contra la dissidència

Acto de repudio en Cuba contra opositores
PLATAFORMA ESTADO DE SATS

BARCELONA, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

El director de la plataforma opositora cubana Estat de Sats, Antonio G. Rodiles, ha criticat a Barcelona la violència que des dels grups paramilitars s'exerceix des del règim castrista contra la dissidència mitjançant els anomenats actes de repudi.

Rodiles, que visita la capital catalana aquests dies per presentar el documental 'Cuc', que aprofundeix en aquest tipus d'actuacions, ha explicat en declaracions a Europa Press la pressió a la qual es veuen sotmesos molts opositors mitjançant "agressions verbals, físiques i d'escarni".

"Segueixen tenint lloc a dia d'avui a Cuba, moltes vegades disfressats com un acte cultural al qual acudeixen menors" sense el consentiment dels seus pares, ha afirmat.

"Poden arribar-se a reunir 1.000 persones" davant del domicili d'un opositor o la seu d'una entitat crítica amb el règim, amb el propòsit de llançar un missatge a la resta de ciutadans de les conseqüències que té ser anticastrista.

"És un tipus de repressió que serveix per llançar un senyal d'escarment a la societat i que el ciutadà vegi com és de costós ser un home lliure", ha explicat.

Lamenta que aquests actes, molts d'ells planificats per part de grups paramilitars, mobilitzen a gent corrent, entre els quals hi ha nens, vénen organitzant-se des de 1959, i han estat denunciats per organitzacions com Amnistia Internacional.

En el documental on Rodiles intervé, s'inclouen imatges d'actes de repudi, tant històrics com d'episodis més recents, com els que van tenir lloc el desembre del 2013 coincidint amb la celebració del dia dels Drets Humans.

"NO SÓN NOMÉS HUMILIACIONS"

Rodiles, que viu a l'Havana, ha expressat la seva preocupació perquè els actes de repudi s'han expandit cap a altres països, entre els quals hi ha Veneçuela i Nicaragua: "No són només humiliacions, persecució i setge contra els opositors; també pot haver-hi cops, agressions" i actes violents.

L'exposició del documental està prohibit a Cuba, tot i que diversos activistes distribueixen còpies en memòries USB, i a Internet i a les xarxes socials ja ha obtingut 300.000 visualitzacions.

El títol del documental, 'Cucs', al·ludeix a un terme que utilitza el castrisme per referir-se als opositors, i la cinta inclou el testimoni de bloguers, artistes, músics, periodistes i fins i tot d'un antic membre de les Forces Armades Revolucionàries (Far).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés