Publicat 04/04/2014 11:08

El Ctesc preveu sobre animar "tot el món" a emprendre i demana prioritzar activitats

F.Puig y el pte. Del Ctesc J.M.Rañé
EUROPA PRESS

Puig insta a coordinar esforços en afany emprenedor per evitar duplicitats

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc) ha previngut aquest divendres sobre el risc d'animar "indiscriminadament tot el món a llançar-se a emprendre", i ha instat el Govern a prioritzar els sectors amb més potencial de creixement i en els que es detecten nínxols de mercat.

Així ho defensa a l'informe 'L'afany emprenedor a Catalunya: activitat, educació i polítiques', que l'entitat ha presentat aquest divendres a Barcelona amb la participació del conseller d'Empresa i Feina de la Generalitat, Felip Puig, i del president del Ctesc, Josep Maria Rañé.

El document recomana fomentar l'afany emprenedor amb responsabilitat per evitar conseqüències no desitjades, una cautela "especialment necessària" en el cas dels aturats que capitalitzen la prestació a la qual tenen dret, i recorda que emprendre requereix habilitats personals, coneixements tècnics i un pla d'empresa.

"Emprendre no és sempre l'única opció i no cal estigmatitzar" qui no pren aquesta decisió, remarca el document, i assenyala que l'emprenedor tipus a Catalunya és el d'un home de 40 anys, autònom sense assalariats i amb estudis de nivell mitjà-alt.

L'informe insta la Generalitat a definir els sectors "econòmicament estratègics i aquells que estan sobredimensionats", amb mesures com alinear els instruments de finançament cap a aquests àmbits, i també advoca per invertir més recursos en assessorament i acompanyament de l'activitat, amb mesures com protegir els emprenedors d'un possible fracàs.

Altres recomanacions són la simplificació administrativa; impulsar una fiscalitat atractiva per als sistemes alternatius de finançament, amb mesures com augmentar als 150.000 euros anuals la deducció del 20% de l'IRPF per invertir en noves empreses; aplicar als 'business angels' un règim semblant al de les societats de capital risc, i promoure un sistema català de microcrèdits i microfinances per a la consolidació i creixement de les activitats

El Ctesc també ha apostat per potenciar la transferència de coneixement i tecnologia, afavorint el contacte entre petites i microempreses i els centres d'investigació, i per incorporar l'educació emprenedora en el sistema educatiu --des de la primària fins als nivells postobligatoris-- per detectar i impulsar vocacions.

MÉS EFICIÈNCIA

Puig, que ha qualificat l'informe d'estimulant, provocador i amb esperit crític, ha afirmat que no té sentit que les diverses entitats --diputacions, ajuntaments, patronals i cambres de comerç-- promoguin l'afany emprenedor amb iniciatives que plantegen "duplicitats, poca eficiència en la utilització dels recursos i poca eficàcia en els resultats", i ha apostat per la coordinació institucional entre els sectors públic i privat.

Ha remarcat que coincideix amb el Ctesc en la necessitat de coordinar esforços en afany emprenedor, i ha afirmat amb ironia que el document apunta, "subliminalment", a un nou model d'Estat, arran de les seves propostes de reformes legislatives.

També ha confiat que el canvi de cicle econòmic sigui sòlid, tot i que "segurament incrementarà el patiment dels sectors i persones" que no puguin aprofitar aquest nou impuls, i ha instat a reflexionar sobre un nou sistema econòmic i de valors, i a reivindicar la cultura empresarial com a font de riquesa i cohesió social.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés