Publicat 17/11/2015 13:14

El Ctesc demana flexibilitat horària laboral acordada perquè sigui efectiva

Proposa 41 mesures que inclouen un Pacte Nacional per a la reforma horària

BARCELONA, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

L'integrant del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc) Esther Sánchez ha afirmat aquest dimarts que la flexibilitat laboral ha de ser negociada per tenir un impacte positiu.

Ho ha dit en una jornada sobre l'organització dels horaris com a ponent de l'informe del Ctesc 'La gestió del temps de treball remunerat en el context de la reforma horària', fet per encàrrec de la Generalitat i que proposa 41 mesures per a una reforme d'acord amb els horaris europeus.

Entre elles hi ha un Pacte Nacional per a la reforma horària amb la implicació d'administracions i agents econòmics i socials; compactar la jornada laboral reduint el temps de la menjada; avançar els horaris del 'prime time' en mitjans de comunicació i espectacles, i que el sector públic faci de tractor del privat en la nova estructura horària.

Sánchez ha exposat que la implantació de la jornada irregular "serà bona en la mesura que sigui acordada" --per a la qual cosa ha vist clau la negociació col·lectiva-- i serà més efectiva com més llarg sigui el període temporal en el qual repartir la compensació d'hores, advocant perquè fins i tot superi la planificació anual.

L'informe del Ctesc constata que, actualment, al 92,4% dels casos és l'empresa la que fixa l'horari, i que el 95,3% dels treballadors no té horari flexible d'entrada i sortida.

El 47% dels treballadors té jornada partida amb pausa per menjar (sovint de dues hores), i el 59,9% treballa de dilluns a divendres, mentre que el 19,2% ho fa de dilluns a dissabte.

IMPACTE ECONÒMIC

El document incideix que una bona o organització dolenta del temps de treball incideix a favor o en contra a l'equilibri entre la vida laboral, personal i familiar; la productivitat; la salut dels treballadors; la captació i manteniment de talent en les empreses, i la reputació de les companyies.

A més, Sánchez ha argumentat que fan falta canvis per l'envelliment de la població, la globalització --amb negocis permanents amb zones de diferent ús horari--, el pes del sector terciari i el turisme i l'avanç cap a la igualtat d'homes i dones.

En la mateixa línia s'ha expressat la directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia (Odee) de la Cambra de Comerç de Barcelona, Anna Mercadé, que ha fet referència a un estudi propi fet a gairebé 3.000 empreses el 2014 que assenyala que el 80% de les companyies catalanes està disposada a implantar l'horari europeu en la totalitat o una part de la seva organització.

També ha incidit que els enquestats creuen que això milloraria els negocis amb la resta d'Europa --per la coincidència d'horaris per contactar--, l'atenció dels fills i el seu rendiment escolar, així com el reciclatge dels treballadors, que ara no troben temps per fer formació contínua.

El Ctesc i l'Odee també coincideixen en la necessitat de canvis normatius que igualin el cost per a les empreses entre contractes a jornada completa o parcial; la formació i informació en les empreses sobre els avantatges de la reforma horària, i la creació d'ajudes perquè l'apliquin.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés